Különleges könyvbemutató a múzeumi világnapon

facebook megosztás

Kötetbemutatóval, tárlatvezetéssel és gyermekfoglalkozással ünnepelte a múzeumi világnapot a Thúry György Múzeum. Az 1978 óta világszerte május 18-án megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális örökséget őrző intézményekre. Az ünneplés mellett a kanizsai intézmény munkatársai már a következő programra, a múzeumok éjszakájára is készülnek.

A kanizsai múzeumi világnap egyben a köszönet napja is volt, hiszen az intézmény munkatársai a Thúry Múzeumnak sokat segítő Hölgyklub tagjait hívták vendégségbe a jeles alkalmából. Az eseményen mutatták be Gyanó Szilvia kiállításvezető katalógusát. A kiadvány a múzeum időszaki kiállításához, a Varázsos rendhagyás Jeles Napok Dél-Zalában című tárlathoz kapcsolódik.

– Ha valaki ezt a kiadványt a kézbe veszi, forrásként is tudja használni, de a pedagógiában, illetve egy hagyományőrző csoport is ihletet tud meríteni belőle. Itt havonta szerepelnek a jeles napok, népszokások, ha volt hozzá fotó vagy tárgyi anyagunk az is benne van a kiadványban – nyilatkozta Gyanó Szilvia, a THúry György Múzeum néprajzos muzeológusa.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatából megvalósult kiadványból a kanizsai oktatási és nevelési intézményekhez is eljuttatnak, ezzel is segítve a néphagyományok fennmaradását. A Thúry-múzeumban egyébként is régi hagyomány az óvodai, iskolai csoportok vendégül látása. A világnap alkalmából kedd délelőtt a Zrínyi-iskola diákjai látogattak el az intézménybe, ahol a kelta és a római emlékekről hallhattak.

– Mindig arra törekszünk, hogy gyermekzsivajtól legyen hangos a múzeum. Most úgy döntöttem, hogy a kelták legyenek a téma, most mögöttem a nagy zsivajban kelta pajzsot készítenek a gyermekek, illetve a lányok gyöngyből készült ékszereket. Itt ugye a keltai és a római korhoz próbálunk igazodni, úgy hogy valamit el is tudjanak vinni, ami maradandó emlék marad számukra is – tudtuk meg Szmodics-Tugya Beátától, az intézmény történész-muzeológusától. 

Az intézmény vezetése évek óta törekszik arra, hogy minden generáció múzeuma legyen, így a június 25-i múzeumok éjszakájára idén is sokszínű programokkal készülnek.

– A múzeumok éjszakája központi témája is a néphagyományok köré szövődik, országosan is a múzeumok éjszakája témaköre az újragombolt hagyományok, amelyhez nagyon jól csatlakozik a Varázsos rendhagyás tárlat. Népzene, néptáncbemutató, a Mozaik társulat pedig népi színművel is megjelenik a Fő úti épület udvarán – árulta el Száraz Csilla múzeumigazgató.

Emellett kézműves foglalkozások, kincskereső kalandtúra, totó és tűzugrás is várja az érdeklődőket, valamint a júniusi programon a Kerecsényi Edit emlékplakettet is átadják egy arra érdemes múzeumbarátnak.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.