Különleges tűzoltóképzés Nagykanizsán

facebook megosztás

Gázrobbanással és égő munkagéppel is megküzdöttek ma a tűzoltók a nagykanizsai tanpályáján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport együttműködése során a tűzoltásvezetőket, valamint az energetikai szakembereket képezik ki a gázhálózati veszélyhelyzetek kezelésére. A program 2011-ben indult.

Az Erdész utcai tanpályán azokat a veszélyhelyzeteket modellezik, amelyek létrejöhetnek a gázhálózaton. Így a tűzoltók valós gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek az ilyen típusú problémák elhárításához. Az oktatás célja, hogy a katasztrófavédelem szakemberei miközben a családokat védelmezik, maguk is biztonságban legyenek a baleseteknél.

– Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni az kell, hogy szakemberek legyenek, értsék a szakmájukat, ismerjék azt, hogy kinek mi a felelősségi területe, illetve nagyon jó együttműködés, partnerség alakuljon ki. Azt, hogy milyen a partnerség szerintem mi sem mutatja jobban, minthogy ezredes úrral, amikor találkoztunk, akkor nem kellett bemutatkoznunk, mert tíz éve találkoztunk először, amikor megnyitottuk ezt a tanpályát és elkezdtünk közösen azon dolgozni, hogy a katasztrófavédelem kollégái és a gázhálózaton dolgozó kollégák is biztonságban, együttműködve és határozott fellépéssel tudják megakadályozni az üzemzavarokat – tudtuk meg Somodi Gábortól, az E.ON Közép és Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatójától.

Gázszivárgásról vagy gázfelhasználással összefüggő kárról évente mintegy 800 bejelentés érkezik a katasztrófavédelemhez, ennek több mint 50 százaléka valós, ezeknél a szakemberek beavatkozása szükséges. Az ismeretek folyamatos bővítése és frissítése érdekében már a harmadik képzést tartják a tűzoltásvezetőknek.

– Ezt az ismeretet ezek a kollégák a kárhelyszínen tudják kamatoztatni, hatékonyan tudják irányítani a kollégáikat ezáltal, illetve a saját, belső képzési rendszerünkön keresztül is át tudják adni ezeket az ismereteket a kollégáknak, így az ő tudásuk is növekedni fog. Nagyon fontos, hogy a tűzoltónak nem csak ki kell menni és végre kell hajtani a mentést, hanem természetesen a saját testi épségére is vigyáznia kell, ahhoz pedig meg kell ismernie ezeket a sajátosságokat, azokat a taktikai, technikai lehetőségeket, amikkel a beavatkozásokat hatékonyan végre tudják hajtani és biztonságosan – mondta el Fülep Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője.

Egy-egy oktatáson 500 tűzoltó vesz részt, nem csak a hivatásos állományból, hanem az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók irányítói közül is érkeznek a foglalkozásokra.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.