Ma is sokan tartják be a fagyosszentekkel kapcsolatos hagyományt

Szervác napja van ma. A magyar néphagyomány május 12-ét, 13-át és 14-ét a fagyosszentek napjának nevezi, a hirtelen lehűlés miatt. A termelők nagy jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a napoknak, mivel az idő változása tönkreteheti a frissen elültetett növényeket.

A Pongrác, Szervác és Bonifác névnapját övező hagyományokról mindenki hallott, azt azonban, hogy kik voltak ők, már kevesen tudják. A hiedelem szerint a három férfi az életében tapasztalt sérelmeik miatt bosszantja az embereket, három napon keresztül. Várnai László plébánostól megtudtuk, hogy a három szenthez a magyar néphagyomány és nem a keresztény legendájuk kapcsolta a fagyosszentek elnevezést.  

A negyedik században élt vértanúszentek, legalábbis Pongrác és Bonifác, Szervác pedig egy püspök volt. Semmi közük gyakorlatilag a fagyáshoz, a legendájukban sem találunk erre utalva semmiféle írást. Viszont Bálint Sándor írja ünnepi kalendáriumában, hogy ebben az időszakban a melegedő időjárás hidegre fordul, sőt, sokszor fagyot is hoz elő, amely a sarjadó rügyeket és vetéseket tönkre teheti – árulta el Váradi László, a Felsőtemplom plébánosa.

Varga József szerint érdemes betartani a fagyosszentekkel kapcsolatos hagyományt a minél jobb termés érdekében, különösen igaz ez a hazánkban nem őshonos növényekre. Varga gazda azt tanácsolja, hogy akik valamilyen okból már korábban elültették a növényeiket, ők különböző szerekkel vagy fóliasátorral védjék azokat.

Nagyon sokszor ráfizettünk, hogy 10-15 centis hajtásnál elfagytak és akkor jöttek a fagyrügyek, amik kevesebb termést hoznak. Úgy néz ki, sikerül a fákat most megvédeni, a kajszi is elég szépen terem, az őszibarackon, almán is nagyon szépen van. A növényeknél, aki elültette, megfázott az uborka, megfázott a paprika, paradicsom, de viszont vannak olyan védőszerek, amik mínusz négy fokban is védenek – mondta el Varga József, növényvédelmi szakember.

Varga József hozzátette, a paradicsom, a paprika és az uborka elültetésének időpontja különös figyelmet igényel, de például a hagymafélékre nincs hatással az időjárás változása.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)