Megjöttek a Keleti városrész fecskéi

facebook megosztás

Több száz fecske tért vissza Nagykanizsára, a Keleti városrész lakóépületein található fészkekbe az előző héten. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtószóvivője elmondta: a fecskeállomány Magyarországon jelenleg stabil. A madarak most kezdik a tavaszi költési időszakot, a cél, hogy a következő hónapban minél több kisfecske repüljön ki a fészkekből.

A magyarországi fecskeállomány az elmúlt két évtizedben 36 százalékkal lecsökkent, a legfőbb okok között a táplálékhiány, a vegyszerezés és a fészkek leverése szerepel. Orbán Zoltántól megtudtuk, hogy az év madara 2010-ben a fecske volt, akkor az állomány fennmaradása érdekében kampányt indított a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, hogy védjék az állatokat. A projekt sikeresen végződött, az állomány akkori létszámát sikerült stabilizálni.

–  Hihetetlen mennyiségben vertek le többnyire lakott fecskefészkeket, ezt az elmúlt tizenegy, tizenkét évben a kampánynak köszönhetően minimum 70 százalékkal szerintem sikerült csökkenteni, de Magyarországon még mindig sajnos érezteti hatását minden évben a rendkívül rosszul, fenntarthatatlan módon végzett szúnyoggyérítés, ami Magyarországon nem szúnyog-szelektív, kémiai idegmérgekkel történik, ez minden rovart elpusztít, így a fecskék táplálékállatait is – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtószóvivője.

Az egyesület honlapján a fecskevédelem menüpontban minden információ megtalálható a madarak védelméről. A fecskéknek műfészek kihelyezésével is lehet biztosítani lakóhelyet. A költési időszakban született fiókák várhatóan júniusban fognak kirepülni. 

– Mit tehet az ember? Több mindent, a legfontosabb, hogy minél több fióka repülhessen ki, ezért minden egyes fészket, különösen lakott fészkeket kincsként kell őrizni, a fecskefészkek leverése tilos, viszont költési időszakon kívül, november 1 és március 31-e között, megyei kormányhivatali engedéllyel ezt el lehet távolítani – tette hozzá Orbán Zoltán.

A fecskefészkek leverése továbbra is illegális tettnek minősül, az eseteket a megyei kormányhivatalnál lehet bejelenteni.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.