Minden harmadik magyar munkanélküli egy éve nem talál munkát

facebook megosztás

Az idei első negyedévben a munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt, a munkanélküliek 34,2 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Az idei első negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma 181 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékos volt. A 15-74 éves munkanélküliek száma 34 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent a tavalyi január-márciusi időszakhoz mérve - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusra 176 ezer munkanélkülit és 3,6 százalékos munkanélküliségi rátát közölt a KSH.

A 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma 31 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 10,4 százalékra mérséklődött, az összes munkanélküli még mindig több mint 17 százaléka közülük került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,3 százalékra, az 55-74 éveseké 0,2 százalékponttal, 3,1 százalékra csökkent. A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt, a munkanélküliek 34,2 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A legújabb foglalkoztatási adatok a magyar munkaerőpiac kiegyensúlyozottságát mutatják - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1-en. Felidézte, hogy idén január-márciusban 4 millió 674 ezer főt tett ki a dolgozók száma, ami 107 ezer fős növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Azt is hozzátette: a 4,7 millió körüli foglalkoztatotti létszámot úgy sikerült tartani, hogy a téli hónapokban szezonális jelleggel néhány ágazatban csökkenni szokott a létszám.

Márciusban a foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,7 milliót, tehát már tapasztalható az a néhány tízezres növekedés, amely a foglalkoztatottságban jelentkezni szokott az enyhébb időjárás beköszöntével - hívta fel a figyelmet. Az államtitkár szerint a kedvező munkaerőpiaci adatok hátterében az áll, hogy a járvány már nem befolyásolja az adatokat, továbbá a kormány munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programjai sikeresek voltak és a piac önszabályozó szerepe is látszik.

A munkanélküliségi ráta az első negyedévben 3,7 százalék, márciusban 3,6 százalék volt - mutatott rá a szakpolitikus. "Ami a legfontosabb" - fogalmazott -, hogy a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer, ami 26 ezres csökkenésnek felel meg a járvány előtti időszak legjobb adataihoz képest.

Forrás: penzcentrum.hu

(Borítókép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.