Nagyon veszélyes helyeken is képesek fészket rakni a gólyák

2022. máj. 6.

A gólyák életét is megmentheti egy civil bejelentés – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület. Nem ritka eset, hogy a madarak sűrű villanyvezetékek közé raknak fészket. Ezekben az esetekben, fontos, hogy a természetbarátok minél előbb értesítsék a madártani egyesület helyi csoportját.

 A több éves tapasztalat azt mutatja, a gólyák ott fészkelnek, ahol éppen megtetszik nekik a helyszín. Ez viszont nagyon veszélyes lehet, főként a fiókák kirepülésének idején, hiszen könnyen áramütést szenvedhetnek. A védett madár hazai populációja rohamosan csökken.

Pár héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy Kiskanizsán a több éve lakott fészek egyik tulajdonosa megérkezett, ám időközben egy nem várt esemény történt. Pár méterre a régi fészektől egy új pár egy új fészket épített, a területért pedig folyamatosan harcoltak egymással.

– Megjött egyedül. Aztán egyszer csak megjött kettő másik. Azok már tavaly is ideraktak több mindent, több ág volt, de nem maradtak itt. Most itt voltak ketten, észrevették a másikat, és mindjárt elhajtották azt, amelyik egyedül volt. Sokáig aztán nem jön, de ha jön is, csak egyedül van – nyilatkozta Horváth Jánosné.

Az új fészek viszont veszélyes villanyoszlopra épült, de ebben az időszakban a Magyar Madártani Egyesület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai sem tehetnek semmit.

– Ha egy új fészek kezd épülni a gólyák esetében, akkor abban az évben sajnos nem lehet mit tenni. Ők ezt zaklatásnak vélnék, és elmennének egy másik oszlopra, ott újra kezdenék. Mindenképpen meg kell várni, ha van egy kész fészek és költés is van, akkor a tél folyamán a fészek meg lesz emelve egy fészektartóval. Mindenképpen fontos, hogy ezek a jelzések eljussanak hozzánk – árulta el telefonos interjúban Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület titkára.

A fészkek renoválását és a fészektartók kihelyezését a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park végzi a szolgáltató, az E.ON közreműködésével. A veszélyes helyen lévő fészkekben is meg tudják tartani a fiókák gyűrűzését, hiszen minden esetben az áram ideiglenes kikapcsolásával járnak ezek a munkálatok.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)