Nem sikerült kompromisszumot kötni a költségvetéssel kapcsolatban

facebook megosztás

A kompromisszum lényege, hogy mind a két fél enged. Mi megtettük, ők viszont nem engedték el a saját részüket – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese a csütörtöki közgyűlések után. Mint ismert: a Sberbank-csőd miatt át kellett alakítani a városi költségvetést, az elvonások kapcsán úgy tűnt sikerül konszenzusos döntést hozni, a Fidesz-frakció azonban tartózkodott, erre a többségi oldal visszavonta az eredeti tervezetet. 

Ahogy az várható is volt, a negyedik napirend lett a közgyűlés legfajsúlyosabb pontja. Amit a Fodor Csaba által előterjesztett formula még tovább fokozott. Az egyhangú döntés azonban az első voksolások után megbukott. Az el nem fogadott költségvetés után kérvényezte Fodor Csaba az azonnali soron kívüli közgyűlést, amelyen már az ÉVE a saját tervezetével állt elő. Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője kitért rá, volt egy olyan mondat az első tervben, amely zsarolásnak hatott, ezért nem fogadták el.

– Valóban, mi sem titkoltuk, hogy volt egyeztetés a két oldal részéről, mert mi is a megoldásra, és a kompromisszumra törekszünk. Viszont elhangoztak olyan mondatok az Önök –az ÉVE-frakció, a szerk. – részéről, amik az egyeztetések utolsó fordulójában már inkább kicsit zsarolásszagúnak tűnt. S ez miatt döntöttünk úgy, hogy tartózkodunk a költségvetés módosításától – jelentette ki Szabó Szilárd.

Az azonnali soron kívüli közgyűlésen Horváth Jácint ismertette az új költségvetés részleteit. A legfőbb változások a következők: lenullázódott a polgármesteri keret és a felnőtt vízilabdacsapatot irányító kft. nem kapta meg a 10 millió forintos kérelmét.

– Olyan problémák merültek fel, amelyekre nem tudunk jelenleg tiszta válaszokat kapni. S e nélkül pedig nem fogunk tudni támogatást adni a kft-nek, mert feneketlen kútba nem szeretnénk ezt a pénzt önteni. Azt szeretnénk, ha tiszta és átlátható módon, s más források bevonásával is működne. Ez például a focinál és a kézilabdánál megvan. Ott látjuk a több lábon állást. Ezt a vízilabdánál sajnos nem látjuk. A polgármesteri keret pedig egyértelmű volt. A polgármester úr részére fontos, hogy legyen egy kerete, ez egy 5 millió forintos igény lett volna az ő részéről. Mi ezt az igényt a kompromisszumos verzióban akceptáltuk – nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Szintén közgyűlési döntés kellett a trafiboxhoz. A tárolóegységet a Teleki utcában fogják használni. Ahogy Balogh László fogalmazott: retteghetnek a gyorshajtók.

– Ebben végre közösen bízhatunk, hogy retteghetnek. Egyöntetűen foglaltunk állást a közgyűlésen, hogy a Teleki 60 szám előtt elhelyezésre kerül a trafibox. Ugyanakkor a város más területein is fontos lenne egy ilyen trafibox kihelyezése és üzemeltetése. Hiszen sok kényes szakasz van a gyorshajtások szempontjából. A Teleki utca az egyik, de említhetném még a Szandra sor előtti részét a Hevesi utcának vagy bármelyik szakaszát a Hevesi utcának – tudtuk meg Berta Krisztiántól, az ÉVE önkormányzati képviselőjétől.

A közgyűlési interjúnkat teljes egészében megnézhetik a Kanizsa Televízió mai, Napi Kanizsa műsorában.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.