Számos probléma sújtja a méhészeket

Emelkedhet a méz ára a megkérdezett méhészek szerint. A költségek növekedését az időjárási viszontagságok, a méhállomány pusztulása és az ukrán háború indokolja. Somogyi Gyulától, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a környékünkön is nagy számban pusztultak idén – eddig ismeretlen okokból – a méhcsaládok, országos szinten ez a negatív tendencia még a 20 százalékot is elérheti.

Az elmúlt két évben a környékbeli méhészeknek több problémával kellett szembesülniük, például a repce elfagyott, és a kora tavaszi időjárás sem kedvezett a családoknak. Az atkák az enyhe idő miatt elszaporodtak, a méhek nagy része így legyengült. A mostani időszakban a rovarok elkezdték gyűjteni a virágnektárt a repceföldekről.

– Az idei évről el lehet mondani, hogy a tavalyi évi méztelenség után, nem jól indult az év, mi nem szeretjük ezt az enyhe telet, ami, most is volt az idei évben. Mi azt szeretjük, ha folyamatosan jó mínusz 5-6-7 fokok vannak. Sajnos ez nem kedvez, nem tudjuk az atkát sem megfelelő szinten tartani, mert folyamatosan van jó idő, túlélik az atkák és a vírusok is és nekünk ez nagyon nem jó – nyilatkozta Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéki Méhészegyesület elnöke.

A Jandó méhészet 40 éve foglalkozik méztermeléssel. A gazdaság repce-, vegyes virág-, és akácmézzel szolgálja ki a vásárlóit. Jandó Rebeka Híradónknak elmondta, idén több mézre számítanak, mint tavaly.

– A tavalyi év az elég nehéz volt, és az idei év sem úgy indult, ahogy szerettük volna, februárban elég meleg volt, akkor állt neki az anya petézni, márciusban meg elég hűvös volt és akkor abba maradt a petézés, de most úgy néz ki, hogy a tavalyihoz képest elég jó lesz az idei évünk – árulta el Jandó Rebeka.

A méhészek problémáiról bővebben foglalkozunk jövő héten, Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)