Szerencsés vagy szerencsétlen nap a péntek 13-a?

facebook megosztás

Vizsgázni, házasodni, de akár csak otthonról kimozdulni sem ajánlott azoknak, akik hisznek a péntek 13-hoz kötődő babonákban. A hiedelem szerint péntek 13-a olyan varázslónap, amikor a rossz és a jókívánságok egyaránt teljesülhetnek. 2022-ben csak egyszer aktuális ez a dátum, méghozzá ma.

Mitológiai hagyománya, bibliai és történelmi jelentősége is van a 13-as számhoz fűződő hiedelmeknek – világított rá Kardos Ferenc. A helyi bibliotéka dolgozójától azt is megtudtuk, hogy a pénteki naphoz számos olyan esemény kapcsolódik – mint például, hogy Ádám és Éva bűnbeesése pénteken történt vagy a hóhérok péntekenként végezték ki az embereket –, amik miatt könnyedén összekötötték a negatív tendenciákat a 13-as számmal. Ezzel szemben több területen szerencsésnek számít ez a kombináció.

– Az biztos, hogy a kártyajóslásban a 13-as az egy nagyon szerencsés szám, a szerencsejátékban szintén nagyon szerencsés. A 19. században, amikor a lottériákat elkezdték szervezni, akkor is ezt a 13-as számot fontosnak tartották. Itt Nagykanizsán is különös ez a 13, nagyon szerencsés és most péntekre esik, ugyanis ilyenkor van az engesztelők búcsúja Homokkomáromban és ez számunkra egy örömünnep – mondta el Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A Péntek 13-a egy 1980-ban bemutatott horrorfilm, ami a filmtörténet egyik leghíresebb alkotásává vált a kategóriájában és csak erősítette a rossz érzéseket ezzel a nappal kapcsolatban. Maresch Dániel, a kanizsai mozi vezetője szerint az emberek szeretnek félni és főleg szeretnek a félelmeikkel a filmvásznon találkozni.

Van egy csoport, akiknek ez fontos, tehát szeretnek rettegni és keresik az ijesztő, félelmetesebb filmeket. Mint mozi, mi próbálunk mindenféle filmeket műsorra tűzni, vannak itt vígjátékok, gyerekfilmek, sci-fi, art filmklubot csinálunk, de van egy masszív réteg, aki érdeklődik a horrorfilmek iránt. Főleg a fiatalok, tizen- és huszonévesek számára fontos, Ezt a filmforgalmazók is elég jól tudják – nyilatkozta Maresch Dániel, a Cinema Nagykanizsa vezetője.

Maresch Dániel azt tapasztalja, hogy évről évre nő az igény az ilyen típusú filmekre, és ezzel arányosan egyre ijesztőbb feldolgozásokkal készülnek a rendezők.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.