Utazás a kémia világába

A kémia világába kalauzolta el a Bolyai-iskola hetedik és nyolcadik osztályos diákjait a Soós Természettudományi Tehetségműhely csapata. A mai rendkívüli tanórákon a gyerekek különböző kísérleteket és érdekességeket láthattak. A szervezők célja, hogy a programmal megszerettessék az általános iskolásokkal a természettudományokat.

Szín és halmazállapotváltozás, az égéshez kapcsolódó és hanghatásokkal járó kísérletek sora várta ma a bolyaisokat. A természettudományokkal már ismerkedő hetedikes és nyolcadikos tanulók bemutató kísérletek kapcsán eleveníthették fel az év folyamán tanultakat.

– Nekem a legjobban az itt végzett kísérletek közül az alkoholrakéta tetszett, mert érdekes volt, ahogy az alkohol segítségével kilőtte a kólásüveget – mondta el Trojkó szabolcs, a Bolyai-iskola tanulója.

A tanév végéhez közeledve egy kis érdekesség, valamint motiváció a jövőre, mindez pedig a tudományos kísérletek bemutatásával.

– Fő célunk, hogy elhozzuk a kémiát és a laborkísérleteket egy kicsit közelebb a gyermekekhez, talán azt a száraz kémia tanagyagot egy kicsit nedvesíthetjük. Hiszen a környezetünkben gyakorlatilag mindenhol megjelenik a kémia, a fizika és a biológia, vagyis a természettudományos tárgyak – fogalmazott Gerencsérné Berta Renáta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

A hetedikeseknél a vízzel, tűzzel kapcsolatos kísérletek kaptak szerepet, a nyolcadikosok pedig például színváltozással járó, valamint csapadékképződési kísérleteket láthattak. A Mobillabor ötlete egyébként a Szabó Szabolcs Alapítvány kezdeményezésére indult. Zala megyében a Pannon Egyetem Nagykanizsa–Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ vette szárnyai alá a programot. Az intézmény nem titkolt célja, hogy minél több gyermekkel megszerettessék a természettudományt, s ezért idén újra megszervezik Kistudós nyári táborukat is.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)