Venni vagy bérelni: áremelkedés várható az albérletpiacon

Tíz-tizenöt százalékos áremelkedés várható az albérleteknél a következő hónapokban az egyik megkérdezett kanizsai ingatlaniroda vezetője szerint. Beke Judit elmondta, hogy az orosz-ukrán háború, a pandémai és az infláció egyaránt befolyásolja az albérletpiacot. Egy másik szakember, Vucskó Krisztina úgy látja, hogy a drágulás már elérte azt a szintet, ami a közeljövőben nem fog jelentősen változni.

A háború miatt a hazájukból elmenekülő, de kellő egzisztenciával rendelkező ukrán állampolgároknak igényük van a bérleményekre, így a kereslet egyértelműen megnőtt az elmúlt időszakban Beke Judit tapasztalata alapján. Az irodavezető úgy gondolja, hogy hiába várható növekedés az albérletáraknál, sokan akkor is inkább bérelni fognak, mint saját ingatlant vásárolni.

– Az ukrán állampolgárok már egy igénnyel jelentkeznek, hogy az albérletpiacon megjelennek. Kivennének akár hosszú távra ingatlant és itt a környező gyárakban elhelyezkednének. A piaci hitelekkel kapcsolatban is van egy kis bizonytalanság, úgyhogy nem biztos, hogy mindjárt belevágnának egy ingatlanvásárlásba, inkább az albérletet fogják keresni – mondta el Beke Judit irodavezető.

Vucskó Krisztinától megtudtuk, hogy az árak emelkedése náluk sem befolyásolta a keresletet, az utóbbi hónapokban is folyamatos volt az érdeklődés a lakások iránt.

– Az évszakok nálunk nem szokták befolyásolni, hogy mennyire van kereslet az albérletekre. Az árakat most úgy látjuk, hogy stagnálnak, nem mozdulnak lefele sem és felfele sem – fogalmazott Vucskó Krisztina.

Az internetes oldalak szerint jelenleg Nagykanizsán egy átlagos, használt lakás bérleti díja 75 és 90 ezer forint között mozog.  

 K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)