A legfinomabb horvát ételeket lehetett kóstolni a horvát héten

2022. jún. 27.

Az ügyes kezű, Mura-menti falvakban élő asszonyoknak köszönhetően ételkóstoló volt a horvát hét pénteki programja. A sorozat több napon keresztül engedett betekintést a szomszéd nemzet kultúrájába és gasztronómiájába.

A programsorozat megvalósulását pályázati forrás segítette, a járványügyi helyzet miatt azonban halasztani kellett a rendezvényt. Múlt héten azonban a horvátság minden szegletét megmozgatva, a kultúrát, a vallást és a gasztronómiát bemutatva várta az érdeklődőket a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

– Sokat gondolkodtunk a témán, de úgy gondolom, ahhoz, hogy a horvátságnak és egy nemzetiségnek az identitását megőrizzük, nagyon fontos a kultúra és a gasztronómia –fogalmazott Proszenyák István Zsolt, a , Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A gasztronómiai est előadója Ádámné Mihovics Ilona volt, aki sok éves munkával összegyűjtötte és lejegyezte az eredeti horvát fogásokat és ízeket.

– Egy olyan horvát családban nőttem fel, ahol nagymama, édesanya, nagynénik körében sokan voltunk. Több gyerek, több testvér, unokatestvér. És tulajdonképpen a konyhában voltunk állandóan a nagymamáink szoknyája mellett. Ezzel nőttünk fel. A másik pedig a földeken dolgoztunk. Régen a nyersanyagot a földeken termelték meg, kukorica, búza, cukorrépa, köles, árpa… ebből gazdálkodtak. Ebből sütöttek, főztek – nyilatkozta Ádámné Mihovics Ilona.

Az esten kóstolásra is volt lehetőség. A jellegzetes ételeket, amelyeket egykoron mindennap az asztalra tettek, a murakeresztúri asszonyok készítették el.

– Ott piros káposzta párolva, mellette fehér káposzta párolva. És hozzá a krumpli, hagymás zsírral és pirított szalonnával leöntve. Ez ilyen hétköznapi,vagy lehet mondani, kaszás étel, mert amikor nehéz fizikai munkát végeztek, akkor szoktak ilyen nehéz ételt főzni –avatta be stábunkat főztje rejtelmeibe Selek Mártonné.

Az asztalon volt még hajdina, tört bab és aludttejes prósza is, a sok más – ma már különlegességnek számító étel mellett.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)