A Szentegyházi Gyermekfilharmónia együttese koncertezett a HSMK színháztermében

A 150 főből álló csoport Erdélyből érkezett Nagykanizsára. A hangverseny a Nagykanizsai Központi Óvoda Erasmus pályázatának egyik záróprogramjaként valósult meg.

A környezetvédelmi projekt még 2019-ben kezdődött. Az óvoda elsősorban magyar ajkú nemzetközi partnereket keresett a kivitelezéshez, így vették fel a kapcsolatot Szentegyháza közösségének képviselőivel.

Nem csak a környezeti nevelés és a fenntarthatóság, hanem azok a lélektöltő programok, illetve az érzékenyítés, a társas kapcsolatok a civil közösségek felé is feladatunk és célunk volt. Ennek szép példája Szentegyháza, hiszen rengeteg civil szervezet működik. Ez az egyik, a gyermekfilharmónia. Negyven éve működik ez a kórus, ami azt gondolom, hogy példaértékű – fogalmazott Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda vezetője.

A gyerekek közül sokan már hatéves koruk óta énekelnek a kórusban. Balogh László, Nagykanizsa polgármestere köszöntőjében kiemelte: a fiatal filharmóniások olyan értékeket tudnak mutatni az előadásukkal, amik nem csak a különböző kultúrák, hanem a generációk közötti határokat is átívelik.

Az értékőrzésre hadd hívjam fel a figyelmet. Azt gondolom, hogy ebben a projektben, ebben a találkozásban, ebben az ünnepben benne van három olyan nagyon fontos értékünk, amit őriznünk kell. Azt a környezetünket, a természetet, amelyben hála Istennek a Kárpát-medencében bőven részesülünk – hangsúlyozta beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A projektet a résztvevők magyarországi kirándulásokkal és szakmai összegzéssel zárják.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)