A XXV. századig kell várni egy mostanihoz hasonló bolygóegyüttállásra

Megfelelő távcsővel, de kora hajnalban akár szabad szemmel is látható volt a bolygók együttállása az elmúlt napokban. A csillagászati jelenség során az összes bolygó egyszerre mutatta meg magát az égbolton. A különösen ritka jelenségre legutóbb több mint ezer évvel ezelőtt volt példa.

Nagykanizsán a lelkes amatőr csillagász, Vilmos Mihály is nagyon készült ezekre a napokra, amit a média sok esetben „bolygóvonatként” emlegetett. Ő leginkább egy vonalként említette az együttállást, melyet szabad szemmel csak szerencsés esetben lehetett megtekinteni.

– A Merkúr olyan halvány, hogy abban a hajnali derengésben csak kézitávcsővel lehet érzékelni. A Vénuszt szabad szemmel, a Marsot – aki tudja, melyik az a vörös pontocska, megtalálja, de így kukkerral már jól lehet azonosítani. A Jupitert könnyű azonosítani szabad szemmel, és messze tőlük – most jön az érdekesség ez a „vonat” 105 fokos térbeli vonalon helyezkedik el –  nyilatkozta Vilmos Mihály amatőr csillagász.

A bolygósor megfigyeléséhez hajnali kelésre volt szükség, hiszen 4 óra körül már világosodik az égbolt a napfelkelte miatt.

– A mostani szerencsés helyzet Magyarország, Európa számára az, hogy ezt a valós sorozatot most láthattuk egyszerre, ezalatt a néhány hét alatt – tette hozzá Vilmos Mihály.

A csillagászok szerint hasonló együttállás legközelebb csaknem 500 év múlva, 2492 áprilisában lesz.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)