Átadták az OBH balatonszemesi képzési központját

Átadták az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 3,8 milliárd forintból épült balatonszemesi képzési központját, a létesítmény pihenési lehetőséget is biztosít az igazságszolgáltatás dolgozóinak.     

Senyei György, az OBH elnöke az átadón arról beszélt, hogy a bírósági épületek általában múlt századiak, monumentálisak, patinásak, szimbolikus jelentőségük is van, csaknem felük védettség alatt áll. Ugyanakkor nyitottnak kell lenni minden új elfogadására - tette hozzá, megjegyezve, a balatonszemesi épületegyüttes is megjeleníti ezt az újat, minimalista stílusával és innovatív építészeti megoldásaival.     

Az új központ elsődlegesen a bírák és igazságügyi alkalmazottak többnapos szakmai és továbbképzésére ad lehetőséget, továbbá az ítélőtáblák és törvényszékek regionális képzésének is helyszíne lesz. A létesítményben jogászszakmai nemzetközi rendezvényeket, tanácskozásokat is lehet majd tartani - mondta az elnök.     

Hozzátette: a bírósági szervezet az 1980-as évektől nyújt üdülési lehetőséget a dolgozóinak Balatonszemesen, és ezt a jövőben is biztosítani kívánja.    

Az átadóünnepségen a sajtónak is bemutatták a 1300 négyzetméteres, háromszintes oktatási és a saját stranddal rendelkező szállásépületet.     

Klenovics Róbert, az OBH műszaki főosztályvezetője elmondta: a Kúria vagyonkezeléséből 2016-ban az OBH-hoz került ingatlanon le kellett bontani a 20. század elején épült létesítményeket a leromlott műszaki állapotuk miatt. Egy ágat tartó kislány szobrát az építészek megtartották a főbejáratnál, a korábbi épület, illetve a hely szelleme iránti tiszteletből.    

A főosztályvezető az MTI kérdésére elmondta, az új épület tervei 2018-ban kapták meg az engedélyeket. Az építkezés 2019 júniusában kezdődött. A fejlesztés célja egy európai színvonalú, egész évben működő, a legkorszerűbb eszközökkel ellátott képzési központ létrehozása volt, amely nyaranta és hétvégenként pihenési lehetőséget is biztosít a dolgozóknak. Az oktatótermek kétszáz ember befogadására alkalmasak, a két épületben található 35 szobában 70-75 embert tudnak elszállásolni.

MTI

(Borítókép: birosag.hu)