Az élet számos területén hatékony lehet a Polgár Judit Módszer

Bevezetné a Polgár Judit Módszert a kanizsai iskolákban a Tuxera-Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub. A komplex képességfejlesztésen alapuló program 2013 óta része több környező ország oktatásnak, 2017 óta pedig Kínában is alkalmazzák. A helyi pedagógusok képzése ma indult.

A módszerről és a kanizsai népszerűsítés tervéről szombaton egy sajtóreggelin számolt be a klub vezetése. A Tuxera-Aquaprofit NSK egyik kiemelt célja a fiatalok felkarolása, ehhez is segítséget nyújthat a Polgár Judit Módszer.

 

– Nem sakkozni tanítják a gyerekeket. Ez egy új oktatási módszer, amivel felkészítik őket arra, hogy a 21. században, a rendkívül felgyorsult világban, amikor már nem a lexikális tudás számít elsősorban, hanem a magas kognitív funkciók, mint például a kreatív gondolkodás, a kommunikáció – ezekre készítik fel a gyerekeket egy nagyon játékos formában. Ami használja a sakk szimbólumrendszereit, szabályait – emelte ki Szakacsits Szabolcs, a Tuxera-Aquaprofit NSK alelnöke.

 

A módszer három pillére a Sakkjátszótér Képességfejlesztő, a Sakkpalota Képességfejlesztő és a Sakktesi Mozgásfejlesztő Program.

– Ez egy eszméletlen jó készségfejlesztő program, és nem csak a sakkot tanítja, hanem a sakkon keresztül szinte minden tantárgyban segítséget nyújt. Amennyiben sikerül jól elsajátítani a fiataloknak. Nagyon fiatalon kell elsajátítani, kisiskolás korban, és van egy olyan része is, amellyel már óvodáskorban is el tudják kezdeni ezt a fejlesztést – tudta meg stábunk Nádasi Tamástól, a Tuxera-Aquaprofit NSK elnökétől.

Nagykanizsán jelenleg annak a 32 pedagógusnak zajlik a képzése, akik 12 intézményből érkeztek. Szakacsits Szabolcs főszponzornak és a klubnak köszönhetően számukra a kurzus és a szükséges eszközök is ingyenesek. A program részletivel szerdai Híradónkban is foglalkozunk.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)