Csak kipihenten tanácsos volán mögé ülni

2022. jún. 24.

Ugrásszerűen megnőtt a gyorsforgalmi utakon közlekedők száma az elmúlt hetekben Zalában. Valgut Zoltán, az eszteregnyei autópálya-alosztály vezetője arról tájékoztatott, a legtöbb baleset a sofőrök kialvatlansága miatt történik. A határátkelőhelyeknél pedig az okoz gondot, hogy a várakozást követő elinduláskor, figyelmetlenségből sokan összeütköznek. A tapasztalat szerint a nyári hónapokban pénteken, valamint szombaton éjszaka és hajnalban a legnagyobb a forgalom.

Az eszteregnyei autópálya-alosztály területe a Somogy megyei határtól egészen a horvát határszakaszig, illetve az M70-es autópályán a szlovén határig terjed. Valgut Zoltán a gyakori balesetek miatt külön felhívja a vezetők figyelmét az úthálózaton dolgozó munkásokra. A szakember szerint az emberek többsége fel van készülve a nagyobb távolságokra és sebességre, de ahogy fogalmazott, a fáradtság gyakran keresztülhúzza a sofőrök számításait.

– Aki a nyári idegenforgalmi szezonban útnak indul, az mindenképp pihenten tegye. Úgy induljon el az útra, hogy azt előre tervezze meg, pihenten üljön be az autóba. A tankolás során ne csak az autó üzemanyagtartályát töltse fel, hanem a saját energiaraktárait is. Tartson 20 perc pihenőt, igyon egy hideg üdítőt vagy egy kávét és csak pihenten folytassa az utat. Kiemelném, hogy az autópályán a leállósáv az nem parkolóhely, pihenés céljából vegyék igénybe az erre kialakított pihenőhelyeket – nyilatkozta Valgut Zoltán, a ZMRFK Eszteregnye Autópálya Alosztály vezetője. 

Ha fel- vagy lehajtunk egy autópályára, különösen oda kell figyelni a sebességre és a többi jármű sebességét is jól kell felmérni – hangsúlyozza Furdán János. Az autósoktató úgy vette észre, sokan csak az évnek ebben a szakaszában közlekednek gyorsforgalmi úton és náluk a gyakorlat hiánya okozhat gondokat.

– Én a tanulóimnak is rendszeresen azt szoktam javasolni, hogy amennyiben elhajtunk egy ilyen felhajtó mellett az autópályán, ha tudjuk, akkor segítsük a becsatlakozó forgalmat oly módon, hogy amennyiben lehetséges, hajtsunk be a belső sávba és így megkönnyítjük a felhajtást. Autópályán a lehajtás abban jelent problémát, hogy a jelentős része a járművezetőknek korán kezd fékezni, tehát már a főpályán megkezdi a lassítást, holott ezt a KRESZ előírja, hogy csak a lassítósávban kellene megkezdeni a lassítást – mondta el Furdán János, a Start Autósiskola oktatója. 

A személygépkocsival utazók az autópályán található többsávos határátkelőn kívül a régi, letenyei határátkelőhelyet is igénybe vehetik. Ott várhatóan kevesebb várakozási idővel lehet átjutni.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)