Diákolimpia Junior és Élet-Mód tábort tartottak a héten Nagykanizsán

2022. jún. 24.

A programon négy intézmény diákjai közösen ismertek meg új sportágakat. A szervezők másik fő célja, a helyes életmódra való nevelés volt.  

Éppen bemelegítettek a diákok a bordásfal segítségével, amikor stábunk csütörtökön megérkezett a diákolimpia tábornak helyet adó Rozgonyi-iskolába. A Magyar Diáksport Szövetség megbízásából szervezett egyhetes programot másodszor tartják meg. Ezúttal mintegy 30-an, rozgonyis, péterfys, piarista és batthyánys tanulók bővítették sportági ismereteiket.

– Azzal foglalkozunk, hogy minél többet sportoljunk és hogy minél inkább jól érezzük magunkat. Ma például kidobóztunk, ami nagyon jó volt, de lehet itt pingpongozni, focizni, kosarazni, kézizni, bármit igazából –mondta el Gyertyánági Borostyán, a tábor résztvevője.

A bemelegítés után aztán jöhetett a mászófal. A mindennapos mozgásformák mellett a táborban olyan sportágakat is megismertettek a diákokkal, amikkel jellemzően nem találkoznak a testnevelésórákon. Ilyen volt többek között a lovaglás, a kenuzás vagy a mászófal

– Van, amivel érintőlegesen sem találkoznak, ma például bokszedzésre fogunk menni. Előtte nem is mondtam a szülőknek, hátha a harmadikas lányos anyukák megijednének, de nem kell megijedni, nyilván nem fogják egymást csépelni a gyermekek. Minden sportágnak az adott életkorhoz kapcsolódó, annak megfelelő metodikája van, így azon a szinten fognak ismerkedni a sportággal, ami nekik való – fogalmazott Jeszenői Csaba, a tábor szervezője.

A gyermekek mozgáskészségeinek fejlesztésén túl a táborban hangsúlyt kapott az életmódprogram is. Nagyon vegyes ugyanis a fiatalok mozgásképe – hangsúlyozta Jeszenői Csaba.

– A gyermekek zöme sajnos nem mozog. Ez látszik már a testalkatukon, amikor megérkeznek az iskolába, a méréseink során ezek objektív valósággá válnak a testsúly-, testmagasságméréseknél, hiszen ötödik osztálytól kötelező – nekünk ez a kompetencia mérésünk – a Netfit-rendszer, ahol különböző képességszinteket mérünk fel. Sokat romlott a helyzet az elmúlt évtizedekben –tette hozzá Jeszenői Csaba.

Az öt nap alatt – egyebek mellett – a táplálkozásról, az alvásról és a digitális világ helyes használatáról is beszélgettek a gyerekekkel.

K.V. A.

(Borítókép: Kanizsa TV)