Egyiptomi festőművész képeit állították ki

facebook megosztás

Kareem Helmy kiállítása nyílt meg szerdán a Magyar Plakát Házban. A külföldi alkotó rendszeres vendége a Ludvig Nemzetközi Művésztelepnek, amely vasárnap nyitotta meg a kapuit. A tárlat június 10-ig látogatható.

A Thúry György Múzeumnál és a Ludvig Nemzetközi Művésztelepnél már hagyománynak számít egy-egy képzőművészeti tárlat megrendezése a Magyar Plakát Házban. A múzeum a művésztelep résztvevőinek bemutatkozására is több alkalommal helyet adott.

– Már több gyűjteményes tárlaton állított ki nálunk Kareem Helmy, egyiptomi festőművész, aki az alexandriai egyetem képzőművészeti karának adjunktusa. Az ő képei mindig megragadták a kanizsaiakat és a magyar alkotókat, ezek a különleges hatású képek. Így a művész kérésére is, az idei 30. Ludvig Nemzetközi Művésztelep Kareem Helmy alkotásaival mutatkozik be itt a Magyar Plakát Házban – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Kareem Helmy öt évvel ezelőtt érkezett először a kendlimajori művésztelepre, egy bolgár alkotótársnak köszönhetően.

– Kareem Helmy-nek tavaly is volt pár alkotása bemutatva itt, egy csoportos kiállításon, amit az Európán kívülről érkező művészeknek szerveztünk. Akkor, itt felvetette, hogy nagyon szeretne egyénileg megmutatkozni, és készít egy külön kollekciót, amit ide elhoz – árulta el Ludvig Klára, a Ludvig Nemzetközi Művésztelep vezetője.

A kollekció a Nő és a zene címet viseli, minden egyes kép mögött külön történet található – mondta el Ludvig Klára. A festőművészre jellemző, hogy ritkán festi meg a figurák kezét, amit azzal magyaráz: az arccal, a tekintettel, a testtartással, az öltözékkel szeretné megmutatni az alakokat, mivel a kézzel már gesztusokat mutatunk.

 – Nehéz kérdés, már nem is tudom, ötödik, vagy hatodik alkalommal vagyok itt. Nekem ez egy tökéletes helyszín, nagyon motiváló. Örömmel jövünk vissza évről évre. Művészként egy ilyet találni nagy szerencse, ahol inspirációt kapunk, van idő alkotni. Biztos vagyok benne, hogy még sokáig visszajárunk – fogalmazott az egyiptomi művész.

Kareem Helmy kiállítását június 10-ig lehet megtekinteni a Magyar Plakát Házban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.