Erdélyi diákokat láttak vendégül a Piarista-iskolában

facebook megosztás

A nagykanizsai gimnázium tanulói a Határtalanul program során az erdélyi Ady Líceumba látogattak, ezt viszonozzák a mostani magyarországi meghívással a nagyváradi intézmény tanulóinak.

A 2019-es Határtalanul pályázatot pótolták be nemrég a Piarista-iskola tizenegyedikes diákjai. Az intézményben már évek óta hagyomány, hogy a gyerekek Erdélybe utaznak, általában a csíksomlyói búcsú idején.

– Az egyik projektünk keretében 21 diákot utaztattunk, a másik projektünk keretében pedig 26 főt. Ami érdekessége a második projektünknek, hogy ez egy cserekapcsolatos páőlyáza6t volt. Felvettük a kapcsolatot egy erdélyi iskolával, az Ady Líceum diákjaival, akik nagyon szívesen fogadtak bennünket az utolsó napunkon és most meghívtuk őket ide Magyarországra, szintén a pályázat keretében és most ők is részt vesznek egy egyhetes magyarországi körúton – nyilatkozta Bécsiné Jakabfi Mariann, a Piarista Iskola pályázatfelelőse.

A piaristások rengeteg élménnyel térek haza a kirándulásról, legtöbbjükben a csíksomlyói búcsú hagyta a legmélyebb nyomot.

–  Azért tetszett nagyon, mert rengetegen voltunk, körülbelül hatszázezren és az az érzés, hogy ott mind magyarok vannak és egy okból mentünk oda, hogy együtt legyünk. Van, aki azért, mert keresztény és elment a búcsúra, valaki azért, mert székely és szeretett volna részt venni ezen, hogy érzékeljük, hogy összetartozunk – fogalmazott Szabó Mónika, a Piarista Iskola diákja.

A túra során a tanulók erdélyi nevezetességekkel és az ottani kultúrával is közelebbről megismerkedhettek.

–  Betekintést nyerhettünk először is Torockó faluba, ahol a helyi nevezetességek láthattuk és a falu főterén tettünk egy nagyobb sétát. Nagyon jó volt látni ezeket a régi székely, erdélyi házakat, ezzel is betekintést nyerhettünk a székely múltba. A túránkat folytattuk Parajd városában, ahol az egyik legnagyobb nevezetességet, a sóbányát látogattuk meg és az idegenvezetőnk nagyon sok érdekességet mondott el róla és körbe is jártuk, nagyon szép látvány volt  –  árulta el Varga Gábor, a Piarista Iskola diákja.

A Piarista-iskola tanulói az erdélyi intézmény diákjait érkezésükkor megvendégelték, a hét további részében pedig különböző előadásokkal és programokkal készültek, hogy bemutassák nekik Nyugat-Magyarországot.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.