Erősödnek a gyerekek személyes és szociális készségei a Polgár Judit Módszertől

A program alapjait egy háromnapos képzésen sajátítják el a kanizsai pedagógusok. Az oktatás kedden indult a könyvtárban és csütörtökön ér véget.

A nemzetközi sakknagymester módszere a játékos tudásmegosztásra épül. A játék alapjain keresztül a gyerekek ismereteket szereznek saját magukról, fejlődik a problémamegoldó képességük, a képzelőerejük és a kreativitásuk. A kanizsai képzésen részt vett a program szakmai vezetője, Őryné Gombás Csilla is. Hangsúlyozta: a problémás gyerekek felzárkóztatásában is eredményes ez a módszer, ráadásul bármelyik tanórán alkalmazható.

– Egy magyarórán, matematikaórán, énekórán, tulajdonképpen bármelyik órára bevihetem. Hiszen a szimbólumrendszeren keresztül a bábok életre kelnek, s a gyerek meg tudja különböztetni a fantáziavilágot és a valóságot. Ez manapság megint nagyon fontos. El tudja különíteni, hogy ez a valóságban létezik? Megtehetem? Vagy nem. Mert ez csak az én fantáziámban létezik. S ott jöttek létre a mesebábok, amik segítségével ez a fejlesztés gyakorlatilag folyik és zajlik az életünkben – nyilatkozta Őryné Gombás Csilla, a Polgár Judit Módszer megalkotója.

A képzés piaci ára mintegy 75 ezer forint per fő. A Tuxera Aquaprofit NSK-nak és a Polgár Judit Sakk Alapítványnak köszönhetően azonban a kanizsai pedagógusok ingyen sajátíthatják el a módszer alapjait. A dél-zalai sakkegyüttes vezetésének célja, hogy folytatni tudják a tanfolyamot.

– Ketten finanszírozzuk ezt a mai napot, a képzést. Ez pénzébe nem kerül a tanároknak, ők itt a vendégeink. Ingyenesen tudják ezt a képzést elsajátítani. Úgy gondolom, hogy a pedagógusképzésnél, az ő lehetőségeiknél nagyon fontos, hogy ne nekik kelljen önköltségesen vagy bármilyen módon fizetni ezt a tanfolyamot – tudtuk meg Nádasi Tamástól, a Tuxera-Aquaprofit NSK elnökétől.

A módszer három részből áll. A jelenlegi képzésen az alapokat sajátítják el a pedagógusok, akik szeptembertől az alsós diákoknál már alkalmazhatják is a látottakat.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)