Fiatal, drogfüggő hajléktalanok okoznak problémát Nagykanizsán

facebook megosztás

Leszólítják a járókelőket, pénzt kéregetnek és alkoholt fogyasztanak a közterületeken – ezekkel a hajléktalan személyekkel kapcsolatos panaszokkal keresi meg leggyakrabban a kanizsai lakosság a közterület-felügyeletet. Szőke Rózsa, a hajléktalanszálló vezetője szerint elsősorban a fiatal hajléktalanok azok, akik rendbontó magatartással megjelenhetnek a város különböző területein. Az illetékes szervezetek többször intézkedtek már az ügyben, de hosszú távon tehetetlenek.

A jó idő beköszöntével valóban egyre több olyan személlyel lehet találkozni az utcákon, akik nem hajlandók igénybe venni a hajléktalanszálló szolgáltatásait – mondta el Híradónknak Szőke Rózsa.

– Vannak köztük olyan, főleg inkább fiatal hajléktalanok, akik drogfogyasztók. Velük vannak gondok, igen. Tehát azt el kell mondani, ők megjelenhetnek a városban. És nem akarok ujjal mutogatni, nem akarok senkit megvádolni, de a fiatalok körében elég elterjedt a szerhasználat. És nem tudom, hogy erre hogyan lehetne megfelelő megoldást találni –  mondta el Szőke Rózsa, az Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely vezetője.

A probléma a közterület felügyelők előtt sem ismeretlen, több esetben kellett már intézkedniük.

– A legjellemzőbb esetekben a túlzásba vitt alkoholfogyasztás következtében veszekedések, verekedések, illetve nagyon gyakran előfordul, hogy járókelőket szólítanak le pénzkérés, koldulás céljából. A koldulás szabálysértés, büntetendő –  nyilatkozta Bakonyi Tamás közterület-felügyelet vezető.

A hajléktalanszálló előtti konténereket, melyeket a téli krízisidőszak idején állítottak, május 19-én bezárták. Mint azt Szőke Rózsa hangsúlyozta: az intézmény továbbra is minden olyan hajléktalan embert befogad, aki igényli az ellátást, és betartja a házirendet.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.