Gyógyszerek és betegbiztosítás nélkül nem tanácsos nyaralni menni

facebook megosztás

Érdemes a patikai dolgozók segítségét kérni egy hosszabb utazás előtt. Lukács Mária gyógyszerész azt javasolja, hogy láz- és fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer, sebtapasz és napvédőkrém mindenképpen kerüljön a vakációra vitt bőröndökbe. A szakember szerint egy külföldi út esetén hasznos lehet biztosítást kötni és tájékozódni az ottani orvosi ellátásról.

A krónikus betegségre rendszeresen szedett gyógyszereken kívül megfázásra, csípésekre, kisebb sérülésekre és allergiára is ajánlott a megfelelő tablettákat vagy krémeket bekészíteni az utazótáskába. Az altatókhoz és a nyugtatókhoz a külföldi hatóságok háziorvosi papírt is kérhetnek – emlékeztetett Lukács Mária. A gyógyszerész úgy fogalmazott, hogy a vakáció során már a repülőn sem lehet elég elővigyázatosnak lenni.

Ha külföldre megyünk, én nagyon tudnám javasolni, főleg, ha repülős útra megyünk, akkor a repülőn mindenképpen maszkot tegyenek fel vagy pedig valamilyen torokfertőtlenítőt szopogassanak az utazás alatt. Tapasztalatom szerint a repülő az egy tárháza a fertőzéseknek és pontosan így, Covid után, bizony nagyon-nagyon komoly fertőzést el lehet kapni. Elindulunk szép egészségesen és covidosan érkezünk meg a nyaralásunkra – nyilatkozta Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A szakember tapasztalatai alapján a leggyakoribb problémát az emésztőrendszeri panaszok – főleg hányás és hasmenés – okozzák a nyaralásokon. A patikában hányás megelőzésére azt szokták javasolni az embereknek, hogy már indulás előtt néhány nappal kezdjenek el probiotikumot szedni.

A probiotikum akkor is jó, ha már adódik kint valamilyen hasmenés, akkor nyugodtan lehet akár nagyobb adagban is szedni, mindig rajta van, hogy gyereknek és felnőttnek is mennyit lehet belőle fogyasztani. Nagyon jó hatású a széntabletta, mert az abszolút megköti amtoxinokat, amiket ezek a kórokozók termelnek. Ezen kívül vannak kifejezetten olyan anyagok, amelyek az erős hasmenést gátolják – adott tanácsot Lukács Mária.

A témáról bővebben beszél Lukács Mária mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.