Horvát nyelvű szentmisével, és kulturális gálával zárult a horvát hét

 A szombati programon a Murán inneni és a Murán túli hagyományőrző csoportok is képviseltették magukat.

Megtelt a nézőtér, az egész horvát hét szép zárása ez a találkozó – mondta el Proszenyák István, a kanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

– Elérkeztünk ahhoz a naphoz, ami a legtöbb embert megmozgatja, ez a kultúra. Nagy öröm, hogy tényleg ennyien elfogadták a meghívásunkat, és egy nagyon szép, színes műsort tudtunk ma prezentálni. Amiben hallhatunk kórusokat, kórusok által előadott színdarabokat, megszólal a Mura mentén régi időszakból jól ismert rézfúvós zene és a tambura is –nyilatkozta Proszenyák István Zsolt, a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A gálára Horvátországból több csapat érkezett, tánccsoportok, fúvós együttesek és asszonykórusok adtak találkozót.

– Hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk. Én a prelogi zeneiskolában dolgoztam, és Vargovics Józsefné, aki akkor az itteni önkormányzat elnöke volt, megkeresett azzal a kéréssel, hogy Máté fiát szeretné harmonikázni taníttatni. Így alakult ki a kapcsolat, nagy örömmel vállaltam, közben beszélgettünk sokat. Kiderült, hogy ő az önkormányzat vezetője, és horvát kórus is működik Nagykanizsán. Említettem, hogy nekünk, Prelogban is van egy kórusunk, és tulajdonképpen innen indult a kapcsolat – emelte ki  Ljubica Crncec, a Prelogi Zeneiskola karnagya.

Az együttesek, dalkörök, zenekarok folyamatosan meglátogatják egymást, hasonló ünnepeken, mint amilyen a horvát hét lezárása is volt szombaton Nagykanizsán.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)