Kamaszfiúk az online világban

2022. jún. 19.

Egy átlagos tinédzser naponta négy-öt órát tölt internetes böngészéssel. Amellett, hogy ez a szociális kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, a fiatalokat olyan impulzusok is érhetik, amelyek a személyiségüket is döntően befolyásolhatják.

Számtalan cikk és televíziós riport foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van a közösségi oldalak túlzott használata a kamaszlányokra. Tény, hogy a mai világban, ahol sokak szemében a látszat mindenek felett áll ők vannak kitéve a legnagyobb fenyegetésnek arra, hogy az internet eltorzítsa a személyiségüket. Szót kell ejteni azonban a kamaszfiúkról is, akik esetében nem a külső, hanem sokkal inkább a belső viselkedés változhat meg, ha órákat töltenek a világhálón. Molnár Ibolya pszichológus szerint is létfontosságú, hogy ketté válasszuk ebben a témában a két nemet, mivel a hatások teljesen eltérőek. A fiúk fizikai aktivitása csökken, ez kihat a biológiai teljesítményükre is. A szakember szerint nem elhanyagolható szegmens továbbá, hogy megváltozik a kommunikáció is, mivel a fiatalok lényegében egy külön nyelvet hoznak létre rövidítésekkel, új szavakkal, amiket csak egy bizonyos szubkultúra ért. Ez a terület vizsgálásra szorul, ám sajnálatos módon a szakembereknek még mindig nem áll elegendő információ a rendelkezésére.

Nem elhanyagolható tény a kommunikáció megváltozása mellett az, hogy a fiatalok személyisége átalakulhat és egy idő után már nem lehet tudni, hogy melyik énjük is az igazi, az, amit az interneten használnak, vagy az, amellyel a hétköznapokban találkozunk.

-Érdekes jelenség az a fajta kettős szocializáció, a személyiségnek a szétválása, ami megtörténhet a fiataloknál a túlzott időtartamú internethasználatnál. Lesz egy társadalom által kialakított szabályrendszer és megmarad az internet sokkal lazább, nem mindenki által látott szabályrendszere. Ez egy nagyon érdekes kettős hatást vált ki a gyerekekben és nagyon nehéz ezek között lépkedni. Ezt a jelenséget kettős nevelésnek nevezzük, ami a személyiségben nagyon komoly konfliktusokat okozhat – fejtette ki véleményét Molnár Ibolya.
Közhely, de ma a legnépszerűbb influenszerek olyanok, mint tizenöt-húsz éve a rocksztárok. A legnépszerűbb youtube-videósok feliratkozószáma 1 millió fölött van, videóikat pedig akár ennél is többen nézhetik folyamatosan. A követők egy része még gyerek vagy kamaszkorú, aki megpróbálhatja elsajátítani azt, amit lát a kedvencétől. Ezért is hathat negatívan az, ha az influenszer – még ha csak „poénból” is – lekezelően bánik a nézőivel, vagy belekeveredik valamilyen botrányba.

- A nagy nézettségű hírességek viselkedése egyértelműen példaként működik a serdülők esetében, főleg a fiúknál. Egy menő fiúnak, egy menő sztárnak az utánzása azt eredményezheti, hogy ő is olyan menő lesz majd a kortársai között, mint a hírességek. Ezek a viselkedés-formák a reális életben ott lesznek a közösségekben, az osztályokban. Megjelennek azok a kommunikációs szófordulatok, azok a gesztusok, amiket ezek a sztárok produkálnak az interneten. Nekünk szülőknek, nevelőknek, szakembereknek az a dolgunk, hogy ezeket a viselkedésmintákat korrigáljuk – tette hozzá Molnár Ibolya.

A szakember úgy véli, hogy a kamaszoknál csak ideiglenes az, ha influenszerek viselkedésmintáit követik, mivel a felnőttkor eljövetelével már a saját személyiségüket vállalják mások utánzása helyett.

Kálovics Tibor

Fotó: Bodó Ákos

Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság június 17-én megjelent lapszámában.