Kompromisszum? Tartózkodom!

facebook megosztás

Bajban ismerszik meg az igazi barát, tartja a mondás. Baj van Kanizsán, nem is kevés, elég, ha a Sberbank-csőd okán bennragadt százmilliókra gondolunk. Bajban azok is össze szoktak fogni, akik nem barátok, de egy nagyobb rossz leküzdéséért vállalják egymás „szagát”. Úgy tűnt, ezt a nem kis lépést a kanizsai frakciók is megteszik, aztán jött a visszatánc. 

Leszáll a „Béke, mennyeknek koronás leánya”? Tettük fel a költői kérdést az áprilisi ülést összefoglaló cikkünkben. Hiszen lényeges eltérés volt a korábbi tanácskozásokhoz képest, hogy politikai csend honolt mind a két oldal közösségi felületén. Ezt Balogh László májusban már megtörte, inkább kevesebb, mint több sikerrel. „…örülök annak is, hogy az ÉVE-frakció elfogadta az egyeztetést a költségvetés ügyében. Nem is jártunk messze a megállapodástól; 30 millió forint maradt a vita tárgya. De ezt a kis szakadékot mégis egy áthidalhatatlan nézetkülönbség vájta ki: nem csak az érdekeket követve kellene dönteni, hanem értékek mentén. Mert mi másért nem támogatták a város sikeres vízilabda csapatát? Mert Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő segítette őket szponzorok megtalálásában!? Miért nullázzák a civilek támogatását is segítő keretet? Miért nem az önkormányzati cégektől kérnek költségvetési önuralmat, mint pl. a Médiaháztól, ahol komoly szakmai és elfogultsági problémák láthatók? Mégis kapnak 110 millió forintot. Vagy miért nem a Városfejlesztő Kft.-től, aminek a tevékenysége miatt még büntetést is kell fizetnie a városnak? Nem! Ők valamiért szent tehenek. Inkább a vízilabda, a civileket támogató keret – azokat vonták el.” A megszólított jogán először hadd reflektáljunk mi röviden, egy kérdéssel. Jól értjük-e azt, hogy polgármester úr inkább a tönk szélére sodorná a város saját(!) cégét, azért, hogy cserébe a vízilabdacsapat szereplése biztosítva legyen az OB I-ben? Hiszen 10 millió forintot már így is átcsoportosítottak –tisztázatlan ideig – a Médiaház amúgy is szűkös költségvetéséből. De ez Önöknek nem volt elég. Ha az volt a megemlítésünkkel a kabineti szándék, hogy még a pólósokat is ránk ugrasszák, jeleznénk, nem sikerült. Így is mi közvetítjük a Szentes elleni osztályozó hazai meccsét. 

A polgármester közösségi oldalán is elég kritikusan fogadták a bejegyzést. A következő posztok olvashatók az írás alatt: „Polgármester Úr! Önnek nincs dolga? Nincs a háza táján olyan ügy, amit meg kellene oldania? Kanizsán minden rendben? Mindenki elégedett, fütyörésznek az utcán az életvidám emberek? Ha nem, akkor tegye a dolgát azokért az emberekért, akiknek a szolgálatára önként jelentkezett!” „Polgármester Úr megnyilatkozása vicc a köbön.” „Nem egymással kellene szórakozni, hanem a városért tenni valamit MINDENKINEK!” „Ennek már sosem lesz vége?” A kabinet becsületére legyen mondva, legalább nem törölték le a negatív kommenteket. Más: ha megteszik, talán csak a Nagykanizsai Polgári Egyesület vezetőjéé marad. 

Az ÉVE viszonylag szűkszavúan reagált. „Soha NE higgy a fideszeseknek” felirattal kivágták a közgyűlési közvetítésből az egyéni szavazást, és annak végeredményét. A videó elég nagyot ment, több mint 28 ezren látták. Ide is jött néhány „Gyurcsányozó”, „kommunistázó” megjegyzés, de a többség azon lamentál, hogy a kormánypárti képviselőknek miért nem sikerült eldönteni a véleményüket a költségvetés módosításáról. Erre egyébként Bizzer András alpolgármester az ülésen azt válaszolta: ellenzékben a tartózkodás egy bevett formula. Míg Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője szerint az egyeztetések utolsó fordulójában, amit az ÉVE csinált már inkább zsarolásszagúnak tűnt, s ezért döntöttek úgy, hogy tartózkodnak a költségvetés módosításától.

A tartózkodás után az ÉVE a saját tervezetét fogadta el az azonnali soron kívüli ülésen. Ennek a főbb változásai a következők: lenullázódott a polgármesteri keret és a felnőtt vízilabdacsapatot irányító kft. nem kapta meg a 10 millió forintos kérelmét. A Dödölle Fesztiválra 6 millió helyett 8 jut, míg az Eraklin Táncklub kapott 600 ezer forintot az Utca Tánc Fesztiválra. Úgy tűnik, a kanizsai közgyűlési béke olyan volt, mint Radnóti Himnuszában, „könnyüléptü.” 

A közgyűlés pozitív vonulatához csatolható, hogy egyhangúlag elfogadták a városatyák a trafibox kihelyezését. A tárolóegység a Teleki utcában fog dolgozni a száguldozók ellen. A szerkezetről bővebben az 5. oldalon olvashatnak.

Mikó-Baráth György

(fotó: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság június 3-án megjelent lapszámában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.