Másodszor tartották meg a Szeretem Nagybakónakot Fesztivált

A mögöttünk hagyott hétvégén is egymást érték a falunapok a térségben. A nagybakónaki fesztiválon a bográcsok is kiemelt szerepet kaptak, hiszen 10 főzőcsapat mérte össze tudását.  

A helyi színjátszók is felléptek a hétvégén a nagybakónaki fesztiválon. A sátor alatti produkciókat nem zavarta a sok illat és a füst, ami a környező bográcsokból és alóluk áradt. Immár hagyomány, hogy ezen a napon nem csupán a helyiek, hanem a vendégek is tüzet gyújtanak egy-egy kondér alatt, hogy a specialitásukat megkóstoltassák az emberekkel.

Minden sátornál más volt a bográcsban, készült vadpörkölt, de csülkös sertéspörkölt is, az önkormányzat pedig egy hagyományőrző versenyt is hirdetett. A feladat a paprikás perec elkészítése volt.

– Ez a paprikás perec nagyon régi eledel. Ha gyorsan kellett, sokszor még kenyér helyett is ettük. Nem mentünk boltba mindig, így aztán ha nem volt kenyér, perecet csináltunk, azt ettük. Nagyon egyszerű – mi csak aludttejnek mondtuk, az kell bele, mert minden háznál volt állat, voltak tehenek. Mindenkinél volt ez, nem került pénzbe se – mondta el stábunknak Simon Jánosné.

Az aludttejen kívül szükség van még lisztre, kevés élesztőre, zsiradékra, sóra és természetesen paprikára ehhez a hagyományos eledelhez. Amit nem csak a helyiek, hanem a faluba látogatók is előszeretettel fogyasztanak.

– A lényeg az, hogy összekovácsoljuk az embereket. Rengeteg vidéki látogat el hozzánk a szurdok miatt, ezért megpróbáltuk úgy kialakítani most a rendezvényt, hogy vidékiek is részt vehessenek benne. Látszik a főzőcsapatok számán is, a 10 csapatból 4 helyi, és 6 vidéki csapatunk van –nyilatkozta Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere.

A hétvégi melegben a nagybakónakiak és a vendégeik éjszakába nyúlóan ünnepelték a településüket.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)