Nagykanizsán is megünnepelték a horvát államiság ünnepét

facebook megosztás

A horvát államiság napját ünnepelték szerda este a Honvéd Kaszinó tükörtermében. Az eseményen a horvát-magyar társadalmi élet kiemelkedő személyiségei vettek részt. A rendezvény célja a két ország barátságának ápolása.

A horvátok a napokban világszerte országuk születésnapját ünneplik, ilyenkor a diplomáciai képviseletek is megemlékeznek. Így tett Budapesten a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Pécsen a főkonzulátus és Nagykanizsán a konzulátus.

– Magyarok és horvátok együtt fogják ünnepelni ezt a napot, azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó dolog, hiszen szomszédok vagyunk, szomszédok voltunk és maradunk. A jó szomszédi viszonyért pedig mindent meg kell tenni, hogy békében tudjunk élni, hiszen láthatjuk, hogy a béke milyen fontos – mondta el Koósz Attila, magyarországi tiszteletbeli konzul.

A horvát magyar barátságban 800 évre visszamenően két olyan közösség tekint egymásra jó indulattal, amely mindig is küzdött a függetlenségéért – fogalmazott beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

– Mert e függetlenség sokszor került veszélybe a történelem során, ezért fontos, közös karakterjegyünk a kitartás és a kiállás, amely az élet szinte minden területén megjelenik – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A horvát államiság ünnepe 1990 óta május 30-a, akkor alakult meg az első demokratikusan megválasztott parlament.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.