Nyáron különösen ügyelni kell a mértéktartó étkezésre

2022. jún. 22.

Sok zöldség és gyümölcs, valamint rostban gazdag, könnyen emészthető ételek fogyasztását javasolják a dietetikusok a nyári időszakban. Márfi Kinga szerint a nehéz, zsíros élelmiszerek a kánikulában különösen megterhelőek a szervezet számára. A szakember a megfelelő folyadékbevitelre is felhívja az emberek figyelmét.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozza Márfi Kinga, akit elsősorban a fogyni vágyók és a cukorbetegséggel küzdők keresnek fel. A dietetikus azt tapasztalja, hogy a legtöbb páciensénél az egysíkú, rendszertelen táplálkozás és a gyakori ételrendelés okoz gondot. Nyáron a strandon vagy a Balaton-parton könnyebben nyúlnak az emberek a gyorsételekhez, ezeknek a hosszú távú fogyasztása után pedig a plusz kilók mellett egészségügyi problémák is jelentkezhetnek.

– Inkább arra ösztönöznék mindenkit, hogy főzzön magának, valamint ilyenkor nyáron inkább jöjjenek a könnyen emészthető ételek, a grillételek, a több zöldség, gyümölcs, hiszen nyáron van a szezonja. A nagy melegben nem elég az, hogy könnyen emészthető ételeket együnk, hanem megfelelő folyadékfogyasztás is szükséges. Ez ne szörpökből vagy cukrozott üdítőből álljon, hanem inkább ásványvízből vagy sima csapvízből – nyilatkozta Márfi Kinga dietetikus.

Százszázalékos húsból, adalékanyagmentesen készítik a dolgozók a hamburgereket ebben a belvárosi étteremben. Turi Viktória elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben egy hamburger is lehet egészséges, minden az előállítási módon és a minőségi alapanyagokon múlik. Számára fontos, hogy vitaminokban és rostban gazdag ételeket szolgáljanak fel a vendégeiknek.

– Mindennap friss termékeket vásárolunk helyi termelőktől, a húsból is százszázalékos marhahúst vásárolunk, ezt is termelőtől, frissen, nem fagyasztjuk a termékeket. Háromféle hamburgert lehet nálunk fogyasztani: marha, sertés, illetve csirkehúsból készültet, egyik sem tartalmaz semmiféle hozzáadott adalékanyagot, térfogatnövelő szert vagy bármilyen olyan alapanyagot, amitől ez a hamburger egészségtelen lenne – hangsúlyozta Turi Viktória, a  RUSH Burger Pasta Pizza társtulajdonosa.

Nyári hűsítőként az üdítőitalok helyett hozzáadott cukor nélkül készült, gyümölcsös limonádékat ajánlanak a vásárlóknak.

K.V. és K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)