Nyerjen füstérzékelő készüléket a Kanizsa Médiaház játékán!

facebook megosztás

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felajánlásának köszönhetően szerkesztőségünk ismét nyereményjátékot hirdet. Akik szeretnének részt venni, nincs más dolguk, mint a ma megjelent Kanizsa Újságban található kérdéseket helyesen megválaszolni, majd a megoldásokat elküldeni a kapcsolat@kanizsamediahaz.hu e-mail-címre.

Június közepéig összesen hatvankét lakástűzhöz riasztották a zalai lánglovagokat. A balesetek során egy ember életét vesztette, négyen pedig megsérültek. Az érzékelő hangos, akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még maguk is képesek megfékezni a lángokat vagy ki tudnak menekülni az ingatlanból. A menekülés pontos részleteiről szerdai Híradónkban kértük ki Kósi Zsolt tanácsát, aki hangsúlyozta: akár négykézláb vagy guggolva, nedves textillel eltakart szájjal, de meg kell próbálni kijutni az ingatlanból.

– Azért ez az érzékelő nem hiába kapta az életmentő készülék megnevezést. Mi azt javasoljuk, hogy mindenképpen gondolkodjanak el azon az ingatlantulajdonosok, hogy egy ilyen készüléket beszerezzenek. Már csak azért is, mert tavaly Zalában több mint 140 lakástűz volt, hárman életüket is vesztették. A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy a füst nem tud eltávozni akár a kéményen vagy akár a lakás légteréből és a füstgáz tartós megjelenése önmagában is életveszélyes, hiszen ezzel majdhogynem biztos együtt jár a szén-monoxid megjelenése is és a konkrét traumát minden esetben a szén-monoxid tartós belégzése okozza. Mindezek megakadályozhatók azzal, ha egy ilyen készülékkel rendelkezünk – árulta el Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Kérdések:

1. Mennyi lakástűz volt ebben az évben eddig Zala megyében?

a. Kevesebb, mint 50

b. Több, mint 100

c. Mintegy 70

2. Melyik számon lehet megrendelni a kéményseprői szolgáltatást?

a. 1818

b. 112

c. 105

3. Miért kell a saját lakásunk fűtését biztosító tüzelő-, fűtőberendezések kéményeit rendszeres időközönként ellenőriztetni?

a. A kémények rendszeres ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása biztosítja azok üzemszerű működését, biztonságos használatát

b. Kizárólag azért, mert a jogszabályok azt kötelezővé teszik

c. Mert a kéményseprő szerencsét hoz, és ha minden évben találkozunk vele, nem lehet probléma a hideg téli napokon

A kérdések megoldásait a kapcsolat@kanizsamediahaz.hu email címre várjuk, a beküldési határidő: június 26. éjfél. A megoldások mellé kérjük, hogy a nevüket és a telefonos elérhetőségüket is tüntessék fel.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.