Örömzenéléssel érkezett el a Szent Iván éj Nagykanizsán

2022. jún. 27.

Daniel Speer Brass fúvószenekar adott koncertet Szent Iván éjszakáján a Károlyi-kertben. Az érdeklődők számos zenei stílusból hallhattak műveket, a filmzenéktől kezdve, a modern slágereken át, egészen a klasszikusokig.

Korábban már többször fellépett Nagykanizsán és környékén a Daniel Speer Brass. A pécsi zenekar különlegessége, hogy változtattak a hagyományos fúvószenekarok által preferált felálláson, valamint több dalt is különböző jelmezben adnak elő.

– Az öt főt, ami a klasszikus rézfúvós kvintett, ennek a kereteit tágítottuk ki. Ez a legelterjedtebb rézfúvós formáció és szokták bővíteni néha-néha dobbal, ezt bővítettük itt hat főre tulajdonképpen. A dob sokat hoz egy reneszánsz koncerten is, például, ha van reneszánsz jelmez is, akkor különböző ütőhangszerekkel jön, itt pedig egy komplett színpadi dobbal csatlakozott – tudtuk meg Sörfőző Zoltántól, a Daniel Speer Brass  zenekarvezetőjétől.

A zenekar tagjai igyekeznek minél több, eredetileg más műfajhoz tartozó dalt átdolgozni a saját stílusukra. Így az ismertebb jazzklasszikusok és filmzenék mellett Sergio Mendes, Elvis Presley és James Brown egy-egy slágerét is hallhatta a publikum.

– Elég vegyes lesz a kép, azt gondolom. A csapat komolyzenei gyökerekkel indult el 1990-ben, akkor még két trombita, egy harsona, tuba, aztán egy bőgő és egy dob volt. A dobos kollégával ’97-ben elmentünk másik irányba. Nemcsak barokk vagy reneszánsz vagy modern muzsikát játszunk, hanem ilyen térzene projekteknél műfaji kötöttségek nélkül, jazz, rock, pop dalok szerepelnek, örökzöldek, slágerek, mozgásosak sok esetben – árulta el Sörfőző Zoltán.

A koncertet követően tűzugrással és a Zalagyöngye Táncegyüttes fellépésével folytatódott a Szent Iván éji program.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)