Sormáson jártak a táborozó kiskukták
Burgonyaprósza, szójás csirkecsíkok, ostoros kalács és aranygaluska – csak néhány olyan étel, amelyek elkészítését elsajátíthatták a gyerekek a napokban a Raffi Konyhafőnök táborában. A negyedik alkalommal meghirdetett egyhetes programon a Thúry György Technikum tankonyháján ragadnak kést és fakanalat a táborozók, de külső helyszínekre is ellátogatnak. Kedden például egy sormási ökogazdaságnál jártak a fiatalok.
A Raffi Konyafőnök Junior tábor részeként egy főző és egy cukrász kurzus is indult. A gyermekek minden nap más alapanyagokkal és más ételekkel ismerkednek meg a Thúry-technikum szakoktatóinak segítségével. A konyhai programot délutánonként üzemlátogatásokkal színesítik, így többek között éttermekbe is ellátogatnak a táborozók. Kedden az István Parkhotelnél a hozzávalók mellett az állatok is nagy sikert arattak.
– Azt szerettük volna a gyermekeknek bemutatni, hogy hogyan működik az alapanyagok előállítása, mi az, hogy biogazdálkodás, mi az, hogy hormon és vegyszer nélküli hústermékek és zöldségek – mondta el stábunknak Nagy-Péterfi Rita szervező.
A táborban voltak évről évre visszatérő kiskukták, akik otthon is hasznosítják gasztronómiai tudásukat.
– Egy nagyon jó időtöltés, ha a családdal főzünk, akkor az is összehozza a családot. - Mik a kedvenc ételeid? Mit szoktál otthon főzni? – Igazából annyira főzni nem szoktam, inkább nyáron sütiket sütök, gesztenyéset, meggyest – nyilatkozta Tálosi Dóra, a Raffi Konyhafőnök tábor résztvevője.
Az ügyeskedő lányok mellett a táborban a fiúk is megcsillogtatják a főzéshez kapcsolódó remek ízérzéküket, többen közülük rendszeres segítői a családi főzéseknek.
– Anya is nagyon imád főzni, sokat szoktam nézni ilyen főzős műsorokat, szeretek főzni is meg enni is – árulta el Mátrai Levente, táborozó.
Az ifjú szakácsok a munka végeztével természetesen el is fogyasztják, amit megfőztek.
K.V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)
A rovat további hírei: Színes
Lelki problémákra vezethető vissza, hogy sok fiatal függővé válik az Elf Bartól
2022. júl. 1. 16:09Mint ismert: a folyadékkal feltöltött, eldobható elektromos cigaretta árusítása és használata június közepe óta illegálissá vált Magyarországon. Lugosi Alexandra szerint főként a lázadó kamaszok így is előszeretettel fogyasztják a fekete piacon még elérhető terméket.
Tört bab és tejfölös laska Murakeresztúrról
2022. jún. 30. 18:00Horvát hetet tartott a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A programsorozat gasztronómiai bemutatójára Selek Mártonné Erzsébet is hozott kóstolót Murakeresztúrról.
A XXV. századig kell várni egy mostanihoz hasonló bolygóegyüttállásra
2022. jún. 29. 17:11Megfelelő távcsővel, de kora hajnalban akár szabad szemmel is látható volt a bolygók együttállása az elmúlt napokban. A csillagászati jelenség során az összes bolygó egyszerre mutatta meg magát az égbolton. A különösen ritka jelenségre legutóbb több mint ezer évvel ezelőtt volt példa.
Számos módon hasznosítható a levendula
2022. jún. 29. 16:57Nyugtató hatása és élénk színe miatt keresik a legtöbben a levendulát az egyik, Szepetnek mellett található ültetvényen. A levendula június végétől július elejéig virágzik, így ebben az időszakban országszerte rendeznek a növényhez kapcsolódó programokat. Kása Mónika azt tapasztalja, hogy az előző évekhez képest csökkent az emberek érdeklődése a levendula iránt.
Folyadék-utánpótlással, besötétített lakással és ventilátorral érdemes védekezni a kánikula ellen
2022. jún. 28. 16:40Mint ismert: hétfőn reggel nyolc órakor lépett életbe az országban a hőségriadó, ezt követően a kormány elrendelte a vörös kódot. A speciális eljárásrend kötelezi a szociális intézményeket, valamint felhívja a lakosság figyelmét, hogy segítsenek a meleg miatt bajba jutott embereknek.
A legfinomabb horvát ételeket lehetett kóstolni a horvát héten
2022. jún. 27. 17:13Az ügyes kezű, Mura-menti falvakban élő asszonyoknak köszönhetően ételkóstoló volt a horvát hét pénteki programja. A sorozat több napon keresztül engedett betekintést a szomszéd nemzet kultúrájába és gasztronómiájába.