Számos módon hasznosítható a levendula

2022. jún. 29.

Nyugtató hatása és élénk színe miatt keresik a legtöbben a levendulát az egyik, Szepetnek mellett található ültetvényen. A levendula június végétől július elejéig virágzik, így ebben az időszakban országszerte rendeznek a növényhez kapcsolódó programokat. Kása Mónika azt tapasztalja, hogy az előző évekhez képest csökkent az emberek érdeklődése a levendula iránt.

Folyamatosan próbálják bővíteni a „lila tengert” ezen a szepetneki területen. Kása Mónika birtokán kétfajta, francia és angol levendula található. Mint elmondta: sokan szeretik a növénynek csupán a látványát és az illatát, mások olajokat, szörpöket vagy levendulavizet készítenek belőle.

– Szárított virágból főzve teát amellett, hogy nagyon nyugtató hatása van, migrénes fejfájásra is jó, most már több éves tapasztalatról tudok beszámolni. Aki szereti, az mindenhova teszi, a vendégek szokták mesélni, hogy a szekrény tetejére, a szekrénybe, a teáscsészébe, mint illóolaj, télen diffúzorba  – árulta el Kása Mónika őstermelő.

Az őstermelő szerint a korábbi években nagyobb kereslet mutatkozott a levendulára és elég volt a virág szeretete ahhoz, hogy az ültetvényre vonzza az embereket. Úgy gondolja, hogy most már a kísérőprogramokat, fotózási lehetőségeket is igénylik az ide látogatók.

A Covid befolyásolta ezt, két év bezártság után az, hogy újra lehet menni és lehet járni a természetet, a fesztiválok, már többet szeretnének. Nem feltétlen elég az, hogy kijövünk és nyugalom van, béke, finom illat, csend. Szeretnének egy kicsit mellette szórakozni, jókat enni, inni – tette hozzá Kása Mónika.

A Szedd magad akciók időpontjairól a levendulás közösségi oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők, a legközelebbi július másodikán, szombaton lesz.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)