Tört bab és tejfölös laska Murakeresztúrról

2022. jún. 30.

Horvát hetet tartott a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A programsorozat gasztronómiai bemutatójára Selek Mártonné Erzsébet is hozott kóstolót Murakeresztúrról.

A tört bab hozzávalói:

60-70 dkg puha, vagy szárazbab, só, 1 gr fokhagyma, 1 db babérlevél, zsír, étolaj, őröltpaprika, 1 db vöröshagyma.

Elkészítése:

A babot feltesszük főni annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Beletesszük a fokhagymát, a babérlevelet s amikor elkezd forrni, megsózzuk. A babot puhára főzzük, egy kevés levet lemerünk róla, amire később szükségünk lehet. Az egészet összeturmixoljuk, ha túl száraznak találjuk, visszaöntjük rá a levet, és egy tálba rakjuk. Előtte, míg fől a bab, zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve, pirospaprikát is szórunk rá. Ha van otthon füstölt szalonna, azt is süthetünk rá. Összekeverjük a babbal, az étel tetejét villával kicsit megszurkáljuk, hogy a közepébe is beszívódjon a zsír. Erzsike a zsírhoz egy-két kanál étolajat is kevert, hogy ne alvadjon rá a zsír, amíg beérnek Kiskanizsára.

A tejfölös laska hozzávalói:

1 kg liszt, 1 tojás, só, egy nagy pohár tejföl, zsír, étolaj.

Elkészítése:

A lisztből és a tojásból kifőtt tésztának valót gyúrunk. Kisodorjuk, felszeleteljük és lapos tepsire téve megsütjük. A sütésnél figyeljünk, hogy meg ne égjen. Konyharuhára rászedjük, kihűtjük, akár egy hétig is eltarthatjuk, és csak akkor vesszük elő, amikor kell. Tehát, amikor kell, a laskát meggyfalevél nagyságúra összetördelem, fölteszem forralni a vizet, teszek bele sót és olajat. Ha felforrt, ráöntöm az összetépkedett tésztára, és egy kicsit villával kevergetem. Ha megdagadt a tészta, beleöntöm szűrőbe, hogy teljesen lecsöpögjön róla a víz. Teszek rá födőt is, hogy még tovább párolódjon. Lehet hagymás-zsíros, vagy tejfölös laskát is készíteni belőle. A zsírt fölhevítem, öntök hozzá étolajat, és megpirítom benne a megsózott tejfölt. Addig kevergetem, amíg túrószerűvé válik. Végül egy tálba kiöntök egy réteg laskát, megtejfölözöm, és jöhet utána a másik réteg, míg el nem fogy.

 

BAKONYI Erzsébet