Trianonra emlékezett a Bajtársi Szövetség és a Magyar Műveltség Kincsestára

facebook megosztás

Két civil megemlékezést is tartottak június 4-én, az Eötvös téren. A reggeli órákban a Bajtársi Szövetség, délután pedig a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem rendezvényén róhatták le kegyeletüket a kanizsaiak a Nemzeti Összetartozás Napján.

A Bajtársi Szövetség rövid eseményét a városi megemlékezést megelőzően tartotta, amely során megkoszorúzták az emlékművet.

Délután fél 5-re Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem várta a város lakóit. Rajnai Miklós úgy fogalmazott, 1920. június 4-én a nagyhatalmak megbüntették Németországot és az I. világháború veszteseit, Magyarországot viszont keresztre feszítették. Az egyesület elnöke szerint az emlékmű egy szakrális helye a nemzetnek, amely a magyarság fennmaradását szimbolizálja.

– Ez egy olyan egyetemes öröksége a magyarságnak, olyan szimbólumrendszer, ami egyedülálló a Kárpát-medencében és a világon. Egy olyan felkiáltójel, el is mondtam nemrégiben a beszédemben, amely üzenet a világ számára a magyarság részéről. Részint a kulturális örökségünk üzenete, ami egy Hunor-Magyar kapcsolatrendszerről szól, lényegében egy értékalapú, tisztességes világnak a felmutatása – fogalmazott Rajnai Miklós.

Az eseményen részt vett Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is. A városvezető szerint az, hogy június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napjává vált azt mutatja, hogy a magyarság képes felállni a legnagyobb tragédiából. A megemlékezés zárultával a kanizsai lakosok is elhelyezhették mécseseiket, koszorúikat az emlékműnél.

K.T.

(Fotó: Kanizsa TV)  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.