Új funkcióval kaphatja vissza Zalaegerszeg a régi városháza ikonikus épületét

facebook megosztás

Néhány éven belül visszanyeri régi fényét és új, fő funkciójának köszönhetően diákélettel tölti majd meg tereit a régi zalaegerszegi városháza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának zalaegerszegi központja. Kezdetét veszi az épületére kiírt közbeszerzési eljárás: a létesítmény felújítására és szükséges átalakításának mértékére nyújthatók be a koncepciótervek. Az elképzelések szerint jövőre megkezdődhet a kivitelezés, és 2024 szeptemberétől a zalaegerszegi diákokat már a felújított épületben tanítanák a neves szakemberek – írja a Magyar Építők.

Az utóbbi években az épület rendkívül rossz állapotba került: komoly szerkezeti beázást, felvizesedést és süllyedést szenvedett, valamint számos tartószerkezeti repedéssel is küzd. Az MCC a városvezetéssel szorosan együttműködve dolgozik a történelmi épület revitalizációján.

A 2021-ben készített állapotfelmérés és statikai szakvélemény eredménye szerint a teljes épület felújítandó. Tartószerkezeti megerősítések szükségesek, a pinceszinten és a földszinten található (üzlet)helyiségekben pedig a statikus használati korlátozást rendelt el.

A régi városháza épületének tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kezdetét veszi, az előkészületi munkák a végéhez közelednek. A tervezési folyamat lépései: az épület meglévő állapotának dokumentálása; a koncepciótervek benyújtása az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére vonatkozóan; a koncepciótervek továbbdolgozása, majd az elfogadott változat hatósági egyeztetése; végül az engedélyezési, majd a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

A kivitelezést követően az épület - a tervek szerint - néhány éven belül visszakapja régi fényét, ismét a város egyik ikonikus pontja lehet. A teljes körű felújításának köszönhetően a Zala megyei tehetséges fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy kellemes környezetben, történelmi falak között fejleszthessék tudásukat.

Az MCC nemcsak új funkcióval ruházza majd fel az épületet, hanem újra bekapcsolja azt a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez be a diákoknak, a városban élőket célozva pedig nyitott programokat szervez.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban. Zalaegerszegen 2021-ben indította el képzéseit. Ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános és középiskolás diáknak, ahol a felvételt nyert gyerekek az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, a sikeres felvételit, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget. Jelenleg a régió Fiatal Tehetség Programja 25 diák, Középiskolás Programja pedig 113 fiatal tehetség fejlődését teszi lehetővé.

A régi városháza felújítását követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a zalaegerszegiek számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC az épületben, tovább erősítve ezzel Zalaegerszeg regionális szerepét.

Forrás: magyarepitok.hu

(Borítókép: mcc.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.