Virágzik a tulipánfa

facebook megosztás

Sokan összekeverik a tulipánfát a magnóliával a szakemberek szerint. A magnólia kora tavasszal, hatalmas rózsaszínes és fehéres virágaival hívja fel magára a figyelmet, míg a tulipánfa nem hivalkodó, de szép virágait júniusban, a napokban lehet megcsodálni. Nagykanizsán csak néhány darab tulipánfa látható.

A tulipánfa egyetlen sétakerti példánya a Tripammer út közvetlen szomszédságában található, ránézésre is egy idős példány. Ám a város közterületein sincs a fafajból sokkal több. A faj meglehetősen ritka, két őshonos helye van: Észak-Amerika és Kína.

– Összekeverik általában az emberek a magnóliával. A magnólia egy teljesen más típusú növény, előszeretettel ültetik a parkokba, mert tavasszal az virágzik először. nincsenek akkor még levelei, csodálatosan szép, rózsaszínes-fehéres színei vannak. De az nem a tulipánfa könyörgöm. Az a magnólia –  hangsúlyozta Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Sok a tévhit a növényekkel, és bizonyos növények rokonságával kapcsolatban – hangsúlyozta Benedek Miklós. A szóban forgó fajt meg lehet ismerni a leveléről és magas növéséről, a virágzását pedig különösen érdemes megcsodálni ezekben a hetekben a szakemberek szerint.

– A parkokba azért ültetik előszeretettel, mert nagyon szép. Egyetlen igénye a víz. Nedves talaj legyen. A Sétakert nagyon jó ebből a szempontból, mert már réges-rég elpusztult volna ez a fa, hiszen biztosan van 60 éves, ha nem több – tette hozzá Benedek Miklós.

A fafajról további érdekesség: több amerikai állam címerében megtalálható a tulipánfa levele, faanyaga pedig rendkívül értékes a bútoripar számára.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.