Zalában hat faluban választottak polgármestert, háromban képviselőket is

Zala megyében hat faluban választottak vasárnap új polgármestert, ezek közül három településen képviselő-testületi tagokra is lehetett szavazni.    

Zalaköveskúton az egyetlenként indult Hollós Mónikát (független) választották meg polgármesternek, miután elődje februárban elhunyt. A kistelepülésen élő 36 szavazópolgár közül 24 voksolt érvényesen, ketten érvénytelen szavazólapot adtak le - tájékoztatta Prótár Henrietta, a Zalacsánnyal közös hivatal jegyzője az MTI-t.   

Pusztaapátiban a korábbi településvezető 2020-ban bekövetkezett halála miatt választottak új polgármestert három független jelölt közül Némethné Varga Anita személyében. Hácskóné Kovács Tímea, a Zalabaksával közös hivatal jegyzője elmondta: a település 24 választópolgára közül 23-an voksoltak, a nyertes jelölt 14 szavazatot kapott.    

Hottón tavaly augusztusban mondott le a polgármester, a megüresedett posztra jelentkező négy független jelölt közül Bogárné Pusztai Magdolnára szavaztak a legtöbben. A névjegyzékben szereplő 293 választópolgár közül 142 adott le voksot, hárman azonban érvénytelenül szavaztak - tájékoztatott Bencze Ildikó, a Teskándhoz tartozó közös hivatal jegyzője.    

Ramocsán - ahol a korábbi képviselő-testület a feloszlásáról döntött - két független jelölt közül Pahocsa Balázs nyerte el a polgármesteri címet, a vele együtt négy induló közül a kétfős képviselő-testület tagjait is megválasztották vasárnap. A településen 23-an szerepeltek a választói névjegyzékben, közülük 22-en részt is vettek a szavazáson - közölte Stokker Balázs, a Csesztreggel közös önkormányzati hivatal jegyzője.    

Nemesnépen ugyancsak feloszlás miatt tartottak voksolást, amelyen a két független polgármester-jelölt közül a települést eddig is vezető Nagy István nyerte el újra a tisztséget, mindössze egyetlen szavazatelőnnyel. A település 118 választópolgára közül 91 voksolt, két ember szavazólapját azonban érvénytelennek találták. Ezen túlmenően a négyfős képviselő-testület új tagjait is megválasztották, tíz jelöltre szavazhattak a helyben élők - ismertette a szintén a csesztregi hivatalhoz tartozó település jegyzője.    

Fűzvölgyön a korábbi polgármester halála miatt kiírt időközi polgármester-választáson a tisztségért indult öt független jelölt közül Szabó István nyerte el a mandátumot. A képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent, ezért három önkormányzati képviselőt is választottak hat jelölt közül. Dancsné Müller Mónika, a Hahóthoz tartozó közös hivatal jegyzője az MTI-nek elmondta: a voksoláson a 108 szavazópolgárból 82 vett részt, egyikük azonban érvénytelen szavazólapot adott le.

MTI

(Borítókép: Máthé Zoltán/MTI)