A járművezetők türelmére és figyelmére is negatív hatással van az elmúlt napokban tapasztalható hőség

Furdán János autósoktató arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy meleg miatt a reakcióidő is megnő, ez pedig balesetveszélyes lehet. Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzései szerint a kánikula a hétvégén is folytatódik.

Sokkal kevésbé toleránsak, sőt, sokan kifejezetten agresszívak vezetés közben a hőség hatására Furdán János tapasztalata alapján. A meleg következtében romlik a sofőrök koncentrálóképessége és tompulnak a reflexek, így számos szituációban sokkal nehezebben reagálnak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki kipihenten és felkészülten induljon útnak.

– Mindenképp, ha elindulunk a járművel, főleg hosszú útra, akkor próbáljunk meg elindulni a korai órákban, amikor még nincs olyan meleg. Előtte mindenképpen pihenjük ki magunkat, mert ilyen melegben elég könnyű elaludni az utakon. Ha többen megyünk hosszú útra, akkor én azt tanácsolom, ha van rá mód és lehetőség, akkor cseréljünk helyet és ne egyhuzamban vezessünk le többszáz kilométert. ha mégis egyhuzamban kell levezetni, akkor álljunk félre egy kicsit, pihenjünk, próbáljunk meg egy benzinkútra bemenni hűsölni – jelentette ki Furdán János, a Start Autósiskola oktatója.

Kánikulában hasonlóan fontos a járművek ellenőrzése indulás előtt, mint a téli fagyokban.  

- Ha a kocsiban beállítjuk a klímát, és nagyon hidegre állítjuk, akkor elég könnyű megfázni, ha kiszállunk a negyven fokba. Az autóban érdemes hosszú út előtt átnézni a gumiabroncsokat, a hűtőfolyadék mennyiségét, az olajszintet és mindig legyen benne megfelelő mennyiségű üzemanyag is – tette hozzá Furdán János.

Városi közlekedés során a délutáni, a munkaidőt követő órákban inti nagyobb türelemre a sofőröket az oktató.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)