A körforgásos gazdasághoz kapcsolódó innovatív megoldással kísérletezik egy nagykanizsai cég

facebook megosztás

Visszaváltható edény-rendszer létrehozásán kísérletezik a Pannon Mechanika Kft. A szakemberek szerint ez a megoldás kiválthatná az egyszer használatos, műanyag ételhordók alkalmazását.  A cég ideális helyszínnek tartja Nagykanizsát a projekt teszteléséhez.

Sikeresen pályázott a Pannon Mechanika Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban a kutatásfejlesztési projektjével.  Kápolnás Szabolcstól, a cég ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a pandémiát követően találták ki a körforgásos gazdasággal összefüggő tervüket.

– Az összes olyan fejlesztésünket, amik megvalósultak volna, a Covid miatt a nagy cégek mind lehúzták. El kellett gondolkodnunk, hogy mit tudunk csinálni ezek helyett a munkák helyett. Akkor kezdtünk el gondolkodni, hogy kellene gyártani, tervezni olyan berendezést, amit tudunk tervezni. Igen ám, de mit és miről szóljon ez? Jött a környezetvédelem, az újrahasznosítható anyagoknak a kérdésköre és akkor így jött az ötlet, hogy ezeket az egyszer használatos, ételszállító dobozokat ki lehetne váltani – nyilatkozta Kápolnás Szabolcs, a Pannon Mechanika Kft. ügyvezető igazgatója.

Szakemberek szerint a magyar lakosok évente több ezer forintot költenek egyszer használható ételszállító dobozokra, amelyeket azonnal kidobnak. Ezek a dobozok általában nem lebomló anyagból készülnek, vagyis a környezetet is károsítják. Ezen a tendencián változtatna a közösségi edénymegosztó rendszer, amelynek lényege, hogy az üvegvisszaváltáshoz hasonló módszerrel működik.

– Ezeknek a száz forintoknak a felhasználása lenne a pénzügyi alapja annak, hogy egy visszaváltható edény-rendszert működtessünk. A cél az az, hogy átlagosan százszor lehessen felhasználni egy ilyen visszaváltható edényt. Miután minden használat után bekerül egy ellenőrző rendszerbe, egy úgynevezett okos mosodába, ott, hogyha valamiért ki kell vonni a forgalomból, akkor az nem a szemétbe megy, hanem ledarálásra kerül és újra hasznosításra kerül, tehát újabb edény készül belőle – fogalmazott Jánosi István, a Pannon Mechanika Kft. projektvezetője.

A cég arról tájékoztatott, hogy a rendszert Magyarországon kívül, az Európai Unió más országaiban is tesztelni szeretnék.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.