A Schneider Electric műszaki támogatásával épül ki a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

facebook megosztás

Autonóm villamossági hálózatot, úgynevezett micro-grid rendszert építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával; a szereplők közötti együttműködési megállapodás értelmében tovább erősítik az intézmény és a vállalat közötti kapcsolatot az oktatás területén - közölte a Schneider Electric az MTI-vel.    

A több mint 70 millió forint értékű micro-grid rendszert Magyarországon elsőként építik ki az egyetemen. A Schneider Electric legújabb energiamenedzsment technológiáira épülő rendszere megoldást jelent a megnövekedett igények kielégítésére, a hálózati stabilitás biztosítására, valamint a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására. A rendszerhez a vállalat biztosítja a szükséges hardvereket és szoftvereket, a berendezések tervezését, szerelését, beüzemelését és karbantartását.     

Közölték, hogy ebbe az innovatív micro-grid rendszerbe integrálják az Ipar 4.0 Technológiai Központnak helyet adó épületen kialakított napelemes rendszert, és ehhez elhelyeznek egy nagy kapacitású akkumulátoros tárolórendszert is a létesítmény mellett. A micro-grid elektromos közlekedésben nyújtott szerepének demonstrálására az épület előtt két elektromosautó-töltőt is beüzemelnek. Az új hálózathoz a Schneider Electric többek között szenzorokkal ellátott elosztószekrényt, különböző vezérlőket, valamint energiamenedzsment, illetve elektromosautó-töltő vezérlő szoftvereket biztosít.     

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja a közleményben elmondta: a megállapodás eredményeként létrejövő micro-grid rendszer kiváló lehetőséget teremt annak bemutatására, hogyan lehet optimalizálni az energiafelhasználást, mekkora megtakarítást lehet elérni a fejlett megoldások alkalmazásával. A napelemes rendszer integrálásával, kiegészítve az akkumulátoros tárolóval pedig azt is be tudják mutatni, hogyan tudja biztosítani egy vállalat a folyamatos áramellátást egy esetleges áramkimaradás esetén. A hálózat kialakításához szükséges terveket már elkészítették és a berendezések jelentős része is már a központban van. Reményeik szerint idén ősszel működhet már a rendszer.    

Közölték: a Schneider Electric vállalja, hogy az intézménnyel közösen előadásokat szervez, amelyhez a cég szakembereket biztosít. Emellett a vállalat férőhelyet biztosít az egyetemi hallgatóknak szervezett szakmai rendezvényein, illetve tematikus labor- és diplomamunkák keretén belül lehetőséget kínál az egyetem diákjai számára, hogy a szakemberei által vezetett projektekben, illetve a labormunkák nyomán megrendezett szemináriumokon vehessenek részt. Ezen felül a társaság az együttműködés részeként a gyakornoki programjának keretein belül a BME hallgatóinak szakmai gyakorlati lehetőséget is kínál.     

A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, 1991 óta van jelen Magyarországon. Az országban mintegy 2000 dolgozót foglalkoztató társaságnak 4 gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén Budapest ad otthont.

MTI

(Borítókép: se.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.