A zene és a hit játssza a főszerepet a tótszerdahelyi táborban

Idén húsz fiatal vesz részt a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat regionális hitéleti és zenei táborán. A rendezvényt Tótszerdahelyen, a Fedák-kúriában tartják. A program célja, hogy a résztvevők fejlesszék a zenei tudásukat és még jobban megismerjék a dalmát zenei kultúrát.

A szervezők igyekeznek minden évben valamilyen újdonságot biztosítani a jelentkezőknek. A zenélés mellett a hit megélése, valamint a horvát nyelvű foglalkozások is főszerepet játszanak a táborozók időtöltésében.

– Fontos a megyei önkormányzatnak az anyanyelvű hítélet, ezért horvát nyelvű templomi énekeket éneklünk is, és zenélnek is. Amellett nem szabad megfeledkeznünk a horvát nyelvről, egy nagyon kis rövid foglalkozás van horvát nyelven, illetve manuális foglalkozásokat is szervezünk a részükre, ami egy kicsit színesíti az itteni programot. Viszont élvezik a gyerekek – tudtuk meg Vargovics Józsefnétől, a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzatelnökétől.

A tábor zenei részéhez az adta az ötletet, hogy Tótszerdahelyen és környékén számos tamburazenekar működik. A középiskolás diákok és egyetemisták rengeteg közös gyakorláson vesznek részt és sokszor akár estig is próbálnak. Dombi Bianka szerint a próbák nem csak a zenei tudás fejlesztésében, de a közösségépítésben is fontos szerepet játszanak.

– Főképp a tábornak a legfőbb hangsúlya a tamburázáson van és az a lényege, hogy minél több, különféle anyagot elsajátítsunk, így zenekaron belül. Mi is most muramenti dalokkal ismerkedünk főleg. Igazából ez a lényeg, hogy a csapatokat összehozza. Igazából ismerkedésen, csapatépítésen van a hangsúly főleg és tényleg a zenélésé a minden – árulta el Dombi Bianka. 

Vargovics Józsefnétől megtudtuk, hogy a résztvevők a mai nap során Csáktornyán adtak koncertet, holnap pedig a tábor zárásaként előadják az elmúlt napokban tanult dalokat.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)