Aratási időszakban különösen figyelni kell a kombájnokra, traktorokra az utakon

facebook megosztás

A türelmetlenség és a tolerancia hiánya okozza a legtöbb balesetveszélyes helyzetet a személyautók és a lassú járművek között. A nyári aratási időszakban jelentősen megnövekedett a kombájnok és a traktorok száma a közutakon. Furdán János autósoktató szerint a sofőrök még mindig nem tudnak alkalmazkodni a mezőgazdasági gépek sebességéhez.

A traktorok lassú közlekedése miatt sokszor előfordul, hogy feltorlódik mögöttük a forgalom és hosszú kocsisorok alakulnak ki, ezt a személyautósok gyakran szabálytalan előzéssel próbálják kiküszöbölni – mondta el stábunknak Furdán János. A szakember hangsúlyozza, tilos előzést végrehajtani kanyarban vagy nem belátható útszakaszon.

– Az előzésnél az is fontos lenne, hogy vissza tudjunk térni a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül. Akkor tudjuk ezt megtenni, ha a középső visszapillantó tükörben meglátjuk mindkét lámpáját a megelőzött járműnek. Nagyon sok esetben azt tapasztalom, hogy épphogy beférnek az ilyen munkagépek elé a járművezetők és ráhúzzák a kormányt. Ez a m unkagépeknek sem kellemes és elég balesetveszélyes tud lenni – fogalmazott Furdán János, a Start Autósiskola oktatója. 

Tislerics Antal délelőtt tíz óra magasságában indul a földekre, és egészen amíg le nem száll a harmat, tehát körülbelül este kilenc óráig lehet vele találkozni a közutakon. A murakeresztúri mezőgazdásznak nincsenek jó tapasztalatai a közlekedőkkel.

 – Sok a türelmetlen sofőr, főleg a fiatalabb korosztályban. Sajnos nekünk az úton is kell járkálnunk, földektől földekig nincsenek külön aszfaltos utak, sőt, semmilyen út nincs, tehát használni kell a közutat. Mivel a közút mindenkié, ezért mi is használhatjuk. Jó lenne, ha türelmesebbek lennének az emberek, mert tudomásul kell venni, hogy ezek lassú járművek, nagy tömegű járművek, száguldani nem tudunk velük. Ezeknek ez a 25 kilométer per óra a maximális sebességük – mondta el véleményét Tislerics Antal.

A nyári aratás várhatóan néhány héten belül, augusztus közepéig befejeződik, ezt követi majd az őszi aratás, ami szeptember végén a szójával kezdődik.  

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.