Bevált a terv, így idén ismét napos fácáncsibék érkeztek a Zalaerdő Zrt. zsigárdi neveldéjébe

 A cég 2018 óta foglalkozik a madár nevelésével. A kezdeményezés célja az értékesítés, ami mára odáig fejlődött, hogy a környező régiót le tudja fedni a dél-zalai projekt.

A napokban érkeztek meg a csibék a zsigárdi neveldébe. A tavalyi tapasztalatok rendkívül kedvezőek voltak, így előnevelő házakat is létesített a cég a fedett utónevelők mellé. A fejlesztés lehetővé tette, hogy naposcsibéket is fogadjon a társaság.

– Magyarországon több fácán alfaj található. Van közönséges vagy cseh, japán, sötét angol vadász. Mi a mongol mellett tettük le a voksunkat annak idején, és úgy gondolom, ez jó választás volt. Ennek a jellegzetessége, hogy a kakas egy fehér nyakörvet visel, tehát messziről meg lehet ismerni. Azért vált be ez a fajta, mert zárt térben egyrészt nagyon jól nevelhető, az egyik legnagyobb testméretű. Tehát a kakasok 2 kg testtömeget érnek el. Ennek ellenére rendkívül gyorsan és magasra törően repülnek – nyilatkozta Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója.

Tehát nem csupán a vadászok, de a kirándulók számára is élményt nyújt, ha hirtelen, szinte az ember lába alól felrepül egy fácánkakas – tette hozzá Ernszt Tamás.

Az első néhány hétben a fácáncsibék rovarokkal táplálkoznak. Ez a természetes fácánállomány növekedésének egyik óriási problémája, mutatott rá a szakember. A neveldében az első két-három hétben a Zalaerdő Zrt. kollégái etetik, itatják őket, utána engedik ki a pár hetes csibéket. Széplaki Hunor ezekben a hetekben gyakorlatilag együtt él az állatokkal.

– Én napi 24 órát vagyok itt velük. Figyelni kell a hőmérsékletet, a vizet, az eledelüket, hogy legyen nekik. Mindenféle kis pici körülmény, ami zavaró lehet számukra, azt el kell oszlatni. Például azt is, hogy most rettentő meleg van, most szellőztetünk. Pedig ezeknél a korú madaraknál még nem lenne szabad szellőztetni, mert egyszerűen befülledne a ház. Tehát kétóránként folyamatosan figyelni kell – fogalmazott Széplaki Hunor hivatásos vadász.

Pár hét múlva ezek a csibék is átkerülnek az utónevelőbe, aztán 20-22 hetes korban értékesíti az állományt a Zalaerdő Zrt. A tavalyi tapasztalatok alapján nem csupán Zalából, hanem Somogy és Vas megyéből is érkeznek vásárlók.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)