Díjazták a legjobb Letenyéről és környékéről származó borokat

Szakmai programot tartott a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete és a Letenyei Borbarát Hölgyek Társasága. A felújított Öreg-hegyi pincénél a gazdák előadásokat hallgathattak, valamint a borbírálat részeként minősítették a Muravidéki Hegyközség előző évi borait.

Több téma is előkerült a szakmai napon, Pálfi Dénesé a rezisztens, vagyis a gombabetegségeknek leginkább ellenálló szőlőfajták fontossága volt. A kertészmérnök Híradónknak elárulta, hogy a mezőgazdaság jelenleg egyike a három leginkább környezetkárosító iparágnak és ezt a tendenciát csak a nemesített szőlőfajták termesztésével lehet visszaszorítani.

– A gyümölcs és szőlőtermesztés az, ami a legtöbb vegyszert használja fel és ezáltal a legkörnyezetszennyezőbb. Szőlő esetén ezen a nehéz helyzeten csak a rezisztens, illetve tolerált fajták tudnak segíteni. Előadásomban vázoltam a hazai rezisztencianemesítés történetét Egerrel kezdve, az „Egri csillagok” sorozattal – mondta el Pálfi Dénes kertészmérnök.

Somogyi András egyesületi elnök szerint a 2021-es termésre rányomta a bélyegét a kedvezőtlen időjárás, azt azonban nem lehetett kijelenteni, hogy rossz lett volna az évjárat a hegyközségben.

– 135 borunk volt és 25 aranyérmet osztottak ki a borbírálók, huszonkettő gazdának. Ez egy szép szám, különösen a gazdáknak a száma, hisz széles választék van és jó minőségű borokat készítünk. A múlt esztendő nem volt bor szempontjából, – ahogy mondják – egy csúcstípusú évjárat, inkább egy ilyen középkategóriás. Savproblémákkal küszködtek a gazdák, a tavalyi évben is, ahogy most július végében elég komoly aszály volt –  nyilatkozta Somogyi András, a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke.

A program zárását követően a gazdák egy közös ebéd mellett oszthatták meg egymással tapasztalataikat, gondolataikat.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)