Drónnal segítette az ellenőrzés hatékonyságát Zalakomáron a megyei főkapitányság

A veszélyes áruk szállítását, valamint a vezetési és pihenőidővel összefüggő szabályok betartását vizsgálta a rendőrség ma az M7-es autópálya zalakomári pihenőjében. A háromnapos Roadpol akció elsősorban a nehéz tehergépkocsik és az autóbuszok közúti közlekedésére vonatkozik. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság drónnal segítette az ellenőrzés hatékonyságát.

A Roadpol ellenőrzés európai szintű, az intézkedésnek már több mint egy évtizedes hagyománya van. Az akció kiterjedhet az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására.

– Gyakorlatilag arra épül, hogy előre meghatározott időpontokban az unió területén minden tagország meghatározott tematikájú ellenőrzéseket folytat. A mai ellenőrzés, illetve az ezt követő, mert még két napig folytatjuk, kifejezetten a teher- és személyszállítás ellenőrzésére irányul, főként azt nézzük, hogy a tehergépkocsi-vezetők hogyan rögzítik a rakományt, illetve, hogy a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetők menyire tartják be a vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos előírásokat – mondta el híradónknak Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A drón segítéségével egészen a megyehatárig ellátnak a szakemberek, így azt is észreveszik, ha a kamionnal a nem megengedett sávban előznek. Ezen kívül az M7-es autópálya Letenye felé tartó teljes forgalmát kiterelték a pihenőbe, ahol a rendőrség mellett a katasztrófavédelem és a közlekedési hatóság végzi a munkáját.

– Eddigi tapasztalataink alapján a vezetők jelentős része betartja a jogszabályokat, időnként kell csak intézkedni olyanokkal, akik vagy nem rögzítik a rakományokat, vagy elfeledkeznek a megfelelő vezetési és pihenőidő betartásáról – tette hozzá Anti András.

A szabályszegők helyszíni vagy közigazgatási bírságra számíthatnak, a külföldi gépjárművezetőknek lehetőségük van ezt a helyszínen befizetni.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)