Idén is megrendezte nyári táborát a Mesebőrönd társulat

facebook megosztás

Az evangélikus gyülekezeti házban tartott napközis programon 25 gyermek vesz részt, akik néptáncolhatnak, népdalokat tanulhatnak a mesék világának megismerése mellett.

A gyermekeknek mindennap elmondanak egy állatmesét, amelyekhez különböző játékok kapcsolódnak. Az ének a tánc és a vidámság mellett a tanulás is fontos szerepet kap az öt nap során. A programot egy mesepedagógiai módszer alapján állították össze a szervezők.

– Természetesen a táborunk középpontjában a mese áll, Bajzáth Mária Népmesekincstár népmese-pedagógia módszerével töltjük meg ezt a hetet. Tulajdonképpen a pedagógus és a gyerekek közös játékára, táncára, énekére épül, minden napra választunk egy mesét, ehhez mondókákat tanulunk. Nagyon fontos szerepet kap az alkotás, mindenféle kapcsolatkeresés egymással és a körülöttünk lévő világgal és erre fűzzük fel a napjainkat –nyilatkozta Tamásné Deme Boglárka, a Mesebőrönd pedagógusa.

Tőtős Hortenzia szerint a tematika a gyermekek szociális képességeinek fejlődésére is jótékony hatással van. A néptáncpedagógus úgy látja, hogy ezekkel a módszerekkel a legkisebbek a társadalmi szerepekre is felkészülhetnek.

– Ebben az évben, mivel a kisebbeket szólítottuk meg az első táborban, az állatmesék köré fontuk a népi játékokat, mondókákat. Azt tudjuk, hogy a népi játék már ezer éve, ősidők óta a legjobb módszer arra, hogy hogyan tudjuk a gyerekeinket szocializálni, hogyan tanulják meg a felnőtt létnek a dolgait elsajátítani, játszva tanulnak meg mindent. Gyerekkorunk óta látjuk a szüleinket, hogyan élték a felnőtt életüket, a gyerekek a játékaikon keresztül ugyanezt teszik – hangsúlyozta Tőtős Hortenzia, a Mesebőrönd néptáncpedagógusa. 

A résztvevő gyerekek szintén élvezik, hogy játszva tanulhatnak a tábor során.

– Elkészítettük a kecskéket, meg játszhattunk és nagyon-nagyon sok kalandban volt részünk – mondta el Molnár Zsófia. 

A legkisebbeknek szóló turnus pénteken zárul. Jövő héten a felsős diákoknak Hosszúvölgyön szervez programot a társulat.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.