Jelentősen drágulni fognak a cukrászáruk is a következő hónapokban

facebook megosztás

Várhatóan legalább 500 forintot kell fizetni egy szelet krémes vagy gyümölcsös süteményért a kanizsai cukrászdákban szeptembertől. A megkérdezett üzemek tulajdonosai elmondták, hogy ősztől további drágulásra számítanak az alapanyagárakban és az energiaárak növekedését is akkorra fogják pontosan látni. Az édességüzletekben azt tapasztalják, hogy a folyamatos áremelkedések miatt a vásárlók egyre több dologról mondanak le. 

Ebben a Keleti városrészben található cukrászüzemben még az év elején feltöltötték egy nagyobb mennyiségű áruval a raktárakat, ezek őszig kitartanak, így addig a régi árakon tudnak működni. Pintérné Rácz Anita, a hely vezetője szerint azt követően kénytelenek lesznek minimum 30-40 százalékkal drágítani a süteményeken.

– Például a krémes sütemények, amikkel nyáron nem foglalkozunk, mert kényesek, azok az ősz közeledtével újra visszatérnek. Véleményem szerint 500 forint alatt biztos, hogy nem lehet előállítani. Aztán annak, ami gyümölcsöt tartalmaz, szintén nagyon felment az ára. Ezek is 500 forint felettiek lesznek – osztotta meg stábunkkal Pintérné Rácz Anita, a Fortuna Cukrászüzem vezetője. 

A desszertek előállításához szükséges alapvető alapanyagok – a kristálycukor, a liszt, a tojás és a margarin – ára 2020 óta a duplájára, az étolajé a háromszorosára emelkedett. Siposné Gerencsér Henriett üzemvezető elmondta, hogy idén áprilisban nyolc, júliusban pedig további tíz százalékot emeltek a termékeik árán. Így ebben a boltban egy szelet Zala kocka például egy évvel ezelőtt 350 forintba került, most 450, a mignon 240 helyett már 300 forintért kapható, egy mézes krémes ára pedig 200-ról 300 forintra nőtt.

– Augusztus egyel már szóltak a beszállítóink, az alapanyagaik nyolc-tíz százalékot fognak tovább emelkedni. Majd utána szeptemberben meglátjuk mi is, amikor már minden alapanyag ára realizálódik és az energiaárakkal is tisztában leszünk, hogy mennyit leszünk kénytelenek még tovább emelni. Talán én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy viszonylag nagyok a sütijeink, és méreten tudok esetleg egy kicsit variálni, hogy ne kelljen akkora áremelést végrehajtani – mondta el Siposné Gerencsér Henriett, a Heni Cuki ügyvezetője. 

Az áremelkedésekre már a vásárlók is egyre érzékenyebbek. A cukrászdák dolgozói azt tapasztalják, hogy a vevőik keresik az akciókat, ezen kívül már most kevesebb süteményt vásárolnak, mint korábban és kisebb méretű, dekoráció nélküli tortát rendelnek.

K.V. 

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.