Jogerős ítéletet hozott a nagykanizsai illegális pénzváltók ügyében a megyei bíróság

A két vádlott pénzbüntetést kapott, valamint elkobozták a náluk található valutát. Ahogy arról mi is beszámoltunk: az egyik valutaváltót azóta ismét őrizetbe vették és jóval súlyosabb büntetésre számíthat.

Ezek a felvételek még 2019 januárjában készültek, amikor a nagykanizsai rendőrség tetten érte azt a két férfit, akik évtizedekig illegálisan váltottak valutát a Dél-Zalai Áruház előtt. Az ügyben idén februárban született meg az elsőfokú ítélet, amely a közelmúltban jogerőre emelkedett.

– Titkosszolgálati eszközök útján sikerült a felelősségüket megállapítani és a büntetőeljárás a jogerős elítélésükkel zárult a közelmúltban. Az elsőfokú bírósági ítéletet jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűntette miatt a törvényszék jóváhagyta, a büntetés mindkét vádlott esetében hatszázezer forint pénzbüntetés volt, és a vádlottaknál talált sokmillió forint értékű valuta és forint esetében elkobzás alá estek ezek az értékek – nyilatkozta Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője. 

Az ügy egyik érintettje a büntetés ellenére is folytatta illegális tevékenységét egy belvárosi cukrászdában, ám júniusban ismét lebukott és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Mekta alegységének segítségével elfogták. Jánky Judit szerint a vádlott ezúttal börtönbe kerülhet tettéért.

– Folyik a nyomozás. Jelenleg 100 feletti azon személyeknek a száma, akik tőle váltottak és akiknek a tanúkihallgatása fogja alátámasztani, hogy üzletszerű és rendszeres tevékenységet végeztek életvitelszerűen erre rendezkedve be.  Amint ezeknek a személyeknek a kihallgatása megtörténik, akkor újabb felelősségre vonás következik és nagy valószínűséggel, jóval súlyosabb büntetés – tette hozzá Jánky Judit. 

A vádlottól a második ügyben 2 mobiltelefont, több számítástechnikai eszközt, mintegy 6 és fél millió forintot, közel 7 ezer eurot, 1000 svájci frankot, valamint egy széfet foglaltak le a rendőrök.

KT.

(Borítókép: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)