Július elseje helyett 2023. január elsejétől lesz kötelező az elektronikus permetezési napló vezetése

facebook megosztás

Július elseje helyett 2023. január elsejétől lesz kötelező az elektronikus permetezési napló vezetése. Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke arról tájékoztatta Híradónkat, hogy a kamara és a MAGOSZ június végén egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel. A szervezeteknek négy jelentős kedvezményt sikerült elérniük a tárgyalás során.

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosítása értelmében az online permetezési naplóval a gazdáknak részletes digitális bejelentési kötelezettsége lett volna, mielőtt elkezdik a növényvédő szerek használatát. A kedvezményeknek köszönhetően az érintetteknek lesz idejük felkészülni az új szabályra, ezen kívül majd csak a legkockázatosabb rovarölő szeres kezeléseket kell bejelenteni. Többeket pedig felmentettek a kötelezettség alól.

A harmadik ilyen komolyabb eredmény, hogy kizárólag a szántóföldi növénytermesztőket érinti majd a kötelezettség. Ami még nagyon fontos, hogy a kisebb gazdálkodók adminisztrációs terhein is csökkenteni kell. A 2023-tól induló agrárpolitika hazai szabályozásaihoz igazodva, a tíz hektártól kisebb területet művelő gazdák is mentesülnek a kötelezettség alól – mondta el telefonos interjúban Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke. 

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.